Novosti online

Колико кошта закашњење пензије

Пензионери, који примају пензију преко текућег рачуна, жалили су се ових дана нашој редакцији да су им уплате новца у јануару касниле због чега нису могли да искористе право на попуст од пет одсто приликом плаћања рачуна за струју или Инфостан. На овај попуст имају право, рецимо, уколико рачун за струју плате до 25. у месецу.

Неки муку муче и због рата за кредит које им баш доспевају 10. или 25. у месецу, па ако пензија закасни који дан морају банкама да објашњавају да до закашњења не долази због њиховог немара.

Управо је то био разлог да се нашој редакцији писмом обрати и Станислав Миловић из Београда, који тврди да су пензионери због свега овога на губитку. Додуше, каже, малом, али је зато каже, ЕПС на великом добитку.

Његова рачуница показује да уколико минимални рачун за струју, без потрошње, износи 550 динара потенцијални попуст од 28 динара помножен с рецимо 100.000 бројила увећава добит од 2,8 милиона динара овом јавном предузећу. А када се то тек помножи с три милиона бројила јасно је ко је овде на добитку, каже овај читалац.

Друго, још већа штета по њему је за оне пензионере који имају кредит, а којима се због кашњења исплате пензија дешава да им банка блокира рачун. То и не чуди, каже овај пензионер, када су пензионерски рачуни често празни од уплате до уплате, односно од 10. до 25. у месецу.

Волео би, каже Миловић, да зна пензионера који може да остави на рачуну довољно пара између две уплате пензија и да не мисли да ли ће паре лећи 25. или неки дан касније.

У Фонду за пензијско и инвалидско осигурање, кажу, да од 2004. године пензионери из категорије запослених примају пензију из два дела, за претходни месец, тако што им је исплата првог дела 10, а другог дела 25. у месецу. Од овог правила се одступа само када ти датуми падају у недељу или понедељак. Управо то се догодило с јануарском пензијом.

Уколико је датум исплате у недељу, дознака се помера за дан раније, у суботу. Ако је у питању понедељак, пензије се исплаћују у уторак. Дакле, дан касније. Управо је то био разлог због ког се овај пензионер жалио „Политици”, јер је у јануару 25. пао у понедељак.

У пензијском фонду кажу да је разлог таквих минималних кашњења техничке природе. Односно Фонд не може викендом да пребацује новац са свог на рачуне банака.

„У овој години померање исплате на уторак, мимо уобичајене динамике, имали смо у јануару, а иста ситуација биће у априлу и јуну”.

У Фонду наглашавају да се то односи само на уплате на текуће рачуне у банкама, а не на исплате преко шалтера подручних пошта и на кућне адресе.

Пензионерима је добро позната динамика исплате пензија и требало би да нова задужења и обавезе усклађују и планирају с кредиторима према тим датумима, закључују у ПИО фонду.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh