Gradovi

Komandir voda tvrdi da su „građani“ odbiljali legitimisanje

BEOGRAD – Komandir niškog odreda Žandarmerije Predrag Ćirković izjavio je danas, u nastavku suđenja osmorici Žandarma optuženih za prebijanje braće premijera Srbije i gradonačelnika Beograda tokom Parade ponosa 28. septembra 2014. godine, da su „građani odbili da se legitimišu“.

Ćirković je tokom izlaganja u Višem sudu u Beogradu rekao da su „građani“ – za koje se ispostavilo da su Andrej Vučić, Predrag Mali i pripadnici „Kobri“ Saša Jovanović i Saša Stankovic, remetili javni red i mir kao i da su odbijali da se legitimišu, dok su oni tokom svojih ranijih iskaza tvrdili suprotno.

Komandir niškog voda je takođe rekao da smatra da su zbog njihovog ponašanja tokom incidenta bili ispunjeni uslovi da žandarmi primene silu i službene palice.

On je posvedočio da nije video kako je počeo incident niti koje prvi upotrebio silu, jer ga je Andrej Vučić odgurnuo pet, šest metara iza kordona.

Ćirković je takođe napomenuo da nije on izdao naređenje da se primeni sila prema „građanima“, ali da je ubrzo pozvao pojačanje.

Kasnije je, kako je naveo, video da jedna osoba u ruci drži legitimaciju vojne policije.

Suđenje se nastavlja 2. februara, kada bi trebalo da svedoči televizijska ekipa N1 koja je zabeležila sporno dešavanje i čiji su u postoji i video zapis koji su objavile gotovo sve televizije.

Više tužilaštvo u Beogradu tereti pripadnike Žandarmerije da su kao saizvršioci počinili krivicno delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, odnosno za prebijanje pripadnika „Kobri“ Saše Jovanovića i Saše Stankovića, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog.

Optuženi su Prerag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đordević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić.

Komandant voda Žandarma – Mitrović tereti se i za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Incident dogodio se 28. septembra 2014. godine na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje Parade ponosa u Beogradu kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

O incidentu postoji i video zapis koji su objavile gotovo sve televizije.

Foto Tanjug, M. Đoković

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh