Novosti online

Комерсант: Србија направила крупан корак према НАТО-у

МОСКВА – Србија коју Москва сматра главним савезником на Балкану направила је крупан корак према НАТО, оцењује данашњи московски дневник Комерсант. Лист наводи да се премијер Србије Александар Вучић заложио за савезничке односе са Алијансом, а да је парламент Србије ратификовао Споразум који НАТО даје слободу кретања по српској територији и дипломатски имунитет. „Тиме Београд, не одбацујући формално политику неутралности, активно шири сарадњу с НАТО”, оцењује дневник.

Неименовани извори Комерсанта, блиски владајућим круговима у Србији наводе да је мало вероватно да ће председник Србије Томислав Николић уложити вето на Споразум и одлучити се на конфронтацију са премијером, без обзира што заступа јаче проруске позиције. Дневник цитира и српског аналитичара Драгомира Анђелковића који сматра да после ратификације споразума са НАТО-ом, Србија треба да пружи исте услове и за Русију – у оквиру хуманитарног центра у Нишу. Лист подсећа да је споразум о ословима боравка сарадника у центру у Нишу требало да буде потписан још за време посете руског председника Београду у јесен 2014. године, али да се то није догодило.

„У последњем тренутку српска страна је инсистирала да се то питање скине са дневног реда”, пише лист и додаје, позивајући се на изворе блиске Влади Србије, да је потписивање документа подразумевало повећање привилегија центра и давање посебног статуса персоналу. Тај статус би могао да се протумачи као дипломатски и он би био нова иритирајућа тачка у односима Београда са Западом, додао је тај извор. Комерсант оцењује да је „перспектива ширења центра у Нишу и давање посебног стауса персоналу постала још магловитија” након што се прошлог пролећа Србија прикључила Механизму цивилне заштите ЕУ.

Бета

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh