Gradovi

Komesarijat: Bez panike zbog telesnih vaši kod migranata

BEOGRAD – U tranzitno-prihvatnim centrima, između ostalih i u Preševu, kod migranata su registrovane telesne vaši koje prenose pegavi tifus, potvrdeno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, ali je njima pružena potrebna pomoć i razloga za strah nema.

Oko 1.000 migranata trenutno boravi u prihvatnom centru u Krnjači, a kod par desetina njih je konstatovna pojava telesne vaši.

U Krnjači, ali i u prihvatnim centrima u Preševu, Subotici i Šidu, migranti su izolovani i pružena im je adekvatna zdrvstvena nega.

Ivan Miškovic iz Komesarijata za izbeglice kaže da je situacija pod kontrolom.

„Preduzeli smo sve potrebne preventivne i protivepidemijske mere, kako bismo suzbili pojavu telesnih vaši i dalje širenje. Svi centri imaju prostoriju za izolaciju i imamo puno preparata kojima se to tretira“, rekao je Miškovic.

Naglasio je da se ne govori o bolesti već o vašima, i da je to znak da nema mesta panici.

„Sve ovo što smo uradili je znak da nema mesta panici, da je situacija pod kontrolom. Epidemolozi i lekari su non-stop u centrima i cinimo sve da situacija bude pod kontrolom“, rekao je Mišković, prenosi RTS.

Objašnjava da se migrantima, nakon preventivnog i protivepidemijskog tretiranja, daje čista garderoba.

On je pozvao sve ljude, kompanije i organizacije, koje su u mogućnosti, da doniraju toplu odeću i obuću za predstojeće zimske dane.

Foto Tanjug/ J.Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh