Novosti online

Комисија Верана Матића пример за новинаре у свету

Веран Матић, председник Комисије за истраживање убистава новинара изјавио је у Паризу на Унесковој конференцији „Новинске и медијске организације се залажу за безбедност медијских професионалаца”, да медији морају искористити своје капацитете да се створи клима и изврше адекватни притисци на институције да прихвате моделе који ће довести до решавања убистава новинара јер, у крајњој инстанци, задовољавањем правде се граде институције и правна држава. Пример успешног рада ове комисије представљен је као модел погодан за адаптације и у другим земљама.

„Веома је важно да медијска заједница подстакне или освоји политичку вољу да до решавања убистава дође кроз стварање модела који ће свакако направити помак када је реч о некажњивости на националном, регионалном или глобалном нивоу. Када се освоји политичка воља, онда је веома важно да сами новинари буду посвећени уцесници процеса. Улога медија мора бити интензивна и континуирана, што најцешће није случај”, рекао је Матић на недавно одржаној конференцији.

Он је нагласио да представници Комисије за истраживање убистава новинара из Србије помажу другим сличним телима као што је Комисија у Црној Гори, али праве и медународне кампање против злочина над новинарима у сарадњи са Канцеларијом ОЕБС-а за слободу медија, које су доступне свим земљама које желе да је користе. Матић је рекао да је судски процес оптуженима за убиство Славка Ћурувије у току, истакавши да се нада да ће се убрзати, односно да ће се седнице на којима исказе дају сведоци, чешће одржавати него што је то до сада био случај.

„Истрага у случају убиства новинара Милана Пантића је интензивна, уз учешће седам истражитеља, што до сада никада није био случај, да у тако дугом временском периоду толики број истражитеља ради на једном случају. У случају Радославе Даде Вујасиновић, очекују се резултати супервештачења Националног форензицког института из Хага”, рекао је Матић.

Случај убиства медијских радника РТС блокиран је чинењицом да се од НАТО-а не могу добити елементарни подаци о томе ко је издао наредбу за бомбардовање једног медија, први пут у историји, и на основу којих аргументата. Припремљен је план прикупљања свих података о томе како је дошло до неизвршавања обавезе да се ова зграда евакуише одмах по почетку рата.

Матић је подржао је иницијативу „Репортера без граница” да се формира институција Специјални известилац за безбедност новинара при канцеларији Генералног секретара Уједињених нација, са великим овлашћењима.

„Морамо учинити све да се разоткрију сви случајеви убистава новинара. Ако то није могуће због протока времена или других разлога, онда морамо све учинити да детаљно сазнамо и упознамо јавност са свим чињеницама везаним за опструкције истрага. Ако ни то није могуце, не смемо дозволити да случајеви убијених колега буду заборављени, јер оно што медији могу да ураде јесте да стално подсећају на злочин и чињеницу да убице и налогодавци слободно шетају”, закључио је Матић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh