Svet

Komunisti neće „prajmeriz“

Poslanici će ovoga pita biti birani po mešovitom, većinsko-proporcionalnom sistemu tako što će polovina biti izabrana sa stranačkih lista na federalnom glasanju po proporcionalnom sistemu, a polovina u svakom od 225 obornih okruga po sistemu jedan okrug-jedan poslanik po većinskom sistemu. U trenutno vladajućoj „Jedinstvenoj Rusiji“ 15. februara je počelo prijavljivanje kandidata za učešće na stranačkim predizborima – takozvanim prajmeriz. Prijavljivanje traje do 15. aprila, a mogu se prijaviti i članovi partije i nepartijci. Tajno glasanje, na kome svako može glasati za više kandidata, održaće se u celoj Rusiji 22. maja.

Juče je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakon po kome su svi kandidati na izborima svih nivoa obavezni da lično učestvuju u televizijskim predzbornim debatama, sem kandidata na predsedničkim izborima.

Između predstavnika „Jedinstvene Rusije“ i Komunističke partije RF došlo je do javne razmene optužbi za manipulaciju demokratijom odnosno nedemokratičnost, a povodom odluke „Jedinstvene Rusije“ da organizuje predglasanja za izbor kandidata za izbore i odluke KPRF da se takvoj praksi ne priključi. KPRF je, prenosi TASS,optužila „Jedinstvenu Rusiju“ da je „tu igru sa demokratijom“ uvela da bi koristila administrativne resurse u izbornoj utakmici, a u stvari su „unapred pripremljeni kandidati koji će pobediti na prajmeriz“. „Prajmeriz ni o čemu ne odlučuju – tu odlučuju pare i veliki kapital“, rekao je Genadij Zjuganov. Andrej Isajev, potpredsednik Dume iz „Jedinstvene Rusije“optužio je Zjuganova da je neefikasnu sovjetsku praksu „isticanja kandidata“ dovukao u XXI vek i da mu samo još nedostaje da nešto kaže o „nerazrušivosti bloka komunista i nepartijaca“.

„Prajmeriz“ će organizovati i „Demokratska koalicija“, kojoj okosnicu čini stranka PARNAS Mihaila Kasjanova, ali će svako ko se prijavi za učešće na tim predizborima za poslaničkog kandidata morati da uplati 20 000 rubalja.

Vladimir Žirinovski, lider LDPRje, kako prenosi Komersant, izjavio da će kandidati njegove stranke biti obični ljudi: „Nikakvi klizači, nikakvi dramaturzi, nikakvi režiseri“, rekao je Žirinovski. Njegov saradnik Vadim Denjgin je dopunio šefa tvrdnjom da će glavni zadatak LDPR u sledećem mandatu biti da se uspostavi ministarstvo propagande koje bi preuzelo kontrolu nad televizijskim kanalima: „Svaki dan naši građani dobijaju negativneinformacije, kvari se raspoloženje, i mi u tom negativu stalno živimo“, rekao je Denjgin, a prenosi Komersant. Između ostalog, LDPR će tražiti i da se funkcija predsednika Rusije preimenuje u „vrhovnog vladara“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh