Novosti online

Копач: Уколико до 1.јула Србијагас не буде раздвојен – санкције

Уколико до 1. јула не буде спроведено раздвајање делатности у оквиру „Србијагаса” Енергетска заједница ће предложити санкције против Србије, саопштио је данас директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач.

Он је након састанка у ресорном министарству, коме су присуствовали и представници „Србијагаса”, на конференцији новинарима саопштио да су чланови Енергетске заједнице добили обећања да ће то бити учињено до 1.јула.

„Ако се то не догоди до 1. јула онда ћемо ми на министарском савету Енергетске заједнице дати предлог за усвајање санкција против Србије”, рекао је Копач.

Он је казао да представници Енергетске заједнице „сумњају да је то и уз пуно воље могуће” и додао да је до сада „руководство Србијагаса то питање блокирало”.

Не видимо неких већих помака, а за остала питања чекамо даља образложења и предлоге Србије, истакао је он.

Упитан о санкцијама ако се то не учини до 1. јула, Копач је објаснио да оне могу бити и симболичне, али и озбиљне- финансијске.

„Симболичне су – могућа забрана гласања на састанцима Енергетске заједнице, ускраћивање надокада трошкова доласка на састанке Енергетске заједнице”, рекао је он.

Што се тиче озбиљнијих санкција, могуће је ускраћивање европских средстава из ИПА фондова Србији за област енергетике, упозорио је Копач.

Представници Енергетске заједнице истичу да се надају да финансијско реструктурирање „Србијагаса” више неће бити изговор.

Копач је казао и да постоји више отворених питања која спречавају отварање преговарачког поглавља које се односи на област енергетике.

„Док се та питања не реше, вероватно неће бити видљивог напретка у отварању поглавља о енергетици”, подвукао је Копач.

Поред Србијагаса, он је навео да се друга отворена питања односе на сарадњу „Електромреже Србије” са Бироом за кординисање прекограничних капацитета у Подгорици, затим спорно је и питање сарадње између ЕМС-а и КОСТТ-а као оператера на подручују Косова.

Четврто отворено питање односи се на заштиту животне средине, рекао је Копач и додао да се то односи на Директиву о сумпору у горивима.

Како је казао, Србија због рафинерије у Панчеву већ дужи низ година не поштује директиве о минималном односно максималном проценту сумпора у мазуту.

„Предлаже се да се то почне поштовати крајем 2019. године што је за нас неприхватљиво”, рекао је Копач истучћи да се за то мора наћи компромис.

Како је казао, Секретаријат Енергетске заједнице очекује да у вези свих отворених питања добије од Министарства енергетике и рударства, односно Републике Србије, предлоге који ће се даљи кораци предузети како би се превазишли проблеми.

„То су питања која година нису решавана”, упозорио је Копач.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh