Gradovi

Kopanik biznis forum od 8.do 10.marta,rekordan broj učesnika

Vlahović: Vlada ulaže napore za proces restruktuiranja

BEOGRAD – Kopaonik biznis forum biće održan od 8. do 10. marta, a prema očekivanjima organizatora okupiće rekordan broj učesnika do sada – više od 800 predstavnika vlade, domaćih i stranih privrednika, diplomata, ekonomskih analitičara, teoretiracara, eksperata…

Tema ovogodišnjeg foruma je „Dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima: kako sanirati glavne pukotine u sistemu“, a tokom tri dana biće održano 20 panela, tri plenarne sesije i pet specijalnih prezentacija, izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović na konferenciji za novinare.

Forum u novom kongresnom centru hotela Grand organizuju Savez ekonomista, Udruženja korporativnih direktora u partnerstvu sa kompanijom MasterCard, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, koji će učestvovati na prvoj plenarnoj sednici 8. marta.

„Više od 20 godina Kopanik biznis forum okuplja veliki broj učesnika, a prema današnjim izveštajima očekujmo oko 820 učesnika, što je impresivna cifra. Biznis forum nije samo rad tokom panela, već je to prilika da ekonomski stručnjaci i privrednici vrednuju efekte reformi, razmene mišljenja kako bismo došli do efikasnih i izvodljivih politika“, kazao je Vlahović.

Za praćenje Kopaonik biznis foruma akreditovano više od 100 novinara kako iz zemlje tako i regiona, a Novinska agencija Tanjug će i ove godine biti medijski partner foruma.

Vlahović je izrazio nadu da će Kopaonik biznis forum opravdati svoj podnaslov – srpski Davos, „kao neka neka vrsta pregleda između onoga što se dešavalo u zemlji između dva događaja“.

Selektor Foruma Dragan Đuričin rekao je da će taj skup i ove godine biti mesto razgovora relevantnih ljudi iz sveta politike, privrede i ekonomske nauke.

„Mi smo već jedna zrela priča, duboko u trećoj deceniji, stariji od mnogih svetskih foruma i neprekidno smo u nastojanju da popravimo situaciju kroz razgovor. Političari imaju privileguju da donose odluke, a ekonomisti da razumeju konsekvence njihovih odluka, i zato se trudimo da budemo konstruktivna organizacija koja će dati svoj doprinos“, kazao je Đuričin.

On je napomenuo da je taj doprinos, saradnja i razgovor, bitan jer se naša ekonomija 25 godina nalazi u regresiji.

„Ona je ušla u tranziciju i umesto da izađe iz tranzicije, i obnovi nivo BDP iz 1989. godine kao neke zemlje koje su kasnije i povećale za 40 taj nivo, mi smo još ispod nivoa BDP-a u stalnim cenama iz 1989. godine“, kazao je Đuričin.

Zato je fokus ovogodišnjeg foruma na tome da se otvari dostizanje i konvergencija, rekao je Đuričin.

Direktorka prodaje za tržište Srbije, Crne Gore, BiH u kompaniji MasterCard, Jelena Ristić, rekla je da je ta kompanija želela da uzme aktivnu ulogu u dijalogu jer, kako je istakla, samo zajedničkim dijalogom može da se unapredi poslovni ambijent.

„Nadam se da ćemo nakon foruma pretočiti zaključke diskusije u praktične aktivnosti i da ćemo imati jasniji pravac daljeg razvoja tržišta“, rekla je Ristić.

Kako je rečeno na konferenciji, na ovogodišnjem biznis forumu učestvovaće premijer Aleksandar Vučić, ministri Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Kori Udovički, Željko Sertić, Aleksandar Antić, Vanja Udovicicć…

Učešće su, između ostalih, najavili i guverner NBS Jorgovanka Tabaković, predsednik SANU Vladimir Kostić, predsednik Master karda za Centralnu i Istočnu Evropu Sajmon Džordž, brojni ambasadori, predstavnici privrednih komora i drugih institucija iz zemalja regiona.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh