• Gradovi

  Korać: Šovinstički ispad mržnje i netolerancije

  ncident na otvaranju Spomen-sobe Zorana Ðinđića u selu Tišina kod Bosanskog Šamca pokazao je koliko su regionu potrebni tolerancija, uvažavanje drugoga i promovisanje onih koji se za te vrednosti zalažu, poručio je danas profesor Žarko Korać.

  BEOGRAD – Incident na otvaranju Spomen-sobe Zorana Đinđića u selu Tišina kod Bosanskog Šamca pokazao je koliko su regionu potrebni tolerancija, uvažavanje drugoga i promovisanje onih koji se za te vrednosti zalažu, poručio je danas profesor Žarko Korać.

  Korać, čije su predavanje na otvaranju Spomen sobe u Kući mira i tolerancije sprečili hrvatski povratnici, incident ocenjuje kao veoma ružan i šovinistički ispad i dodaje da činjenica da je u tom regionu tokom rata devedesetih bilo dosta sukoba ne može da bude opravdanje za ono što se dogodilo.

  „Bio je to jedan šovinistički ispad usmeren protiv toga da bilo ko iz Srbije ima bilo šta tu, čak i spomen sobu“, kaže Korać u razgovoru za Tanjug, nakon što su u nedelju hrvatski povratnici u selu Tišina kod Šamca, rodnog mesta Zorana Đinđića, pokušali da spreče otvaranje spomen sobe i onemogućili Koraćevo predavanje o ubijenom premijeru Srbije.

  Korać dodaje da se, u momentu kad se odnosi u regionu i između Beograda i Zagreba pogoršavaju, potvrđuje koliko su Đinđić, ali i svi koji se zalažu za mir, u pravu i koliko nam je potrebna tolerancija, uvažavanje drugoga ali i promovisanje onih koji se za te vrednosti zalažu.

  „Ti ljudi za mene nisu predstavnici hrvatskog naroda, ali jesu predstavnici mržnje i netolerancije, koje ima na svim stranama. Kad to vidimo, postaje jasno koliko još puta moramo da pređemo dok ne postanemo tolerantan region sa tolerantim ljudima“, kaže Korać.

  Korać kaže da je organizator, fratar Marko Oršolić, veoma posvećen religijskom dijalogu u regionu već duže od 20 godina i da je dugo želeo da otvori spomen sobu Zoranu Đinđiću u Kući mira i tolerancije.

  Na tom mestu su se i ranije održavala razna predavanja i nikada nije bilo incidenata, navodi Korać i dodaje da je Spomen soba, u kojoj su postavljeni izvodi iz knjiga i portret ubijenog premijera Srbije, otvorena, ali da ne zna kakva će biti njena sudbina.

  Govoreći o incidentu, Korać prenosi da se prvo pojavio jedan čovek, a potom i još desetak meštana Hrvata, koji su pretili i vređali svog sveštenika Marka Oršolića, rečima da tu nije mesto za sobu posvećenu predsedniku vlade Srbije.

  „Neki su pokušali i razgovor sa njima, da im kažu ko je bio Zoran Đinđić, ali su ti meštani rekli da ih to ne interesuje. Stekao sam utisak da njih zaista nije ni zanimalo ko je Đinđić, jer smatraju da u zgradi koju vode franjevci, katolička crkva, nema mesta za spomen sobu predsednika vlade Srbije“, kaže Korać.

  Navodeći da je na predavanje došlo oko 20 ljudi, Korać kaže da su organizatori iz Kuće mira i tolerancije bili šokirani i da takav incident nisu očekivali.

  „Oni neće nikoga iz Srbije, ali neće ni svoje koji se zalažu za mir i toleranciju. Mislim da je to manjina, ali veoma neprijatna i agresivna manjina“, zaključuje Korać.

  Korać kaže da je prvi put video da seljaci Hrvati vređaju sveštenika, koji je inače u selu Tišina, ali i celoj BiH, poznat kao veoma tolerantan i pomirljiv čovek.

  „Niti je tišina niti je tolerancija“, zaključuje Korać.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com