• Gradovi

  Kosovo, posle UEFA, primljeno i u FIFA

  MEKSIKO SITI – Kosovski savez primljen je danas u Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) na Kongresu u Meksiko Sitiju, objavljeno je na Tviter nalogu te organizacije.

  Kosovo je postalo 210. član najveće fudbalske organizacije, nakon što je imalo 141 glas za prijem.

  To znači da će kosovska reprezentacija naknadno dobiti mesto u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji, koje počinju u septembru.

  Prema ranijem dogovoru, Kosovo bi trebalo da bude u kvalifikacionoj grupi sa selekcijama Hrvatske, Turske, Islanda, Finske i Ukrajine.

  Kosovo je nedavno dobilo prijem u UEFA, iako je prekršen Statut te organizacije koji nalaže da članstvo ne može da dobije zemlja koja nije priznata od Ujedinjenih nacija.

   

  Kojić: FS S će nastaviti pravnu borbu protiv Kosova

  Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FS S) Željko Kojić, obraćajući se delegatima Kongresa FIFA uoči prijema kosovskog saveza u međunarodnu fudbalsku organizaciju, istakao je da će FS S nastaviti pravnu borbu pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani.

  „Želim da istaknem da Fudbalski savez Srbije, a to je bio naš stav i na Kongresu UEFA, nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim delovima naše planete i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoje veštine i znanje uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvek do sada, zalažemo se da se u našem sportu primenjuju važeća pravila i da se savezi koji ne ispunjavaju uslove ne mogu primati u članstvo UEFA, a kasnije i FIFA“, istakao je Kojić.

  On je dodao da će se u protivnom otvoriti drugi slični slučajevi, tako da bi u budućnosti UEFA i FIFA mogli da budu izloženi mnogim zahtevima za prijem u članstvo, a da zemlje iz kojih su savezi nisu punopravni članovi UN.

  „Stav FS S je da u čitavom slučaju ima jako puno politike i motiva koji treba da budu izvan delovanja sportskih, u našem slučaju fudbalskih organizacija. Mora se imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj Rezoluciji Saveta bezbednosti UN br. 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. Fudbalski klubovi sa teritorije Kosova i Metohije (sa srpskim igračima), uključeni su u sistem fudblskog sporta gde nadležnost ima FS S. Postavlja se pitanje kako će ovi klubovi ubuduće egzistirati i kako će se takmičiti“, naveo je Kojić.

  On je rekao da se postavlja veoma važno i načelno pitanje kako će savezi čije matične države nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu, organizovati međusobne utakmice i kako će se primenjivati protokol pred utakmice.

  „Na kraju, želim još jednom da istaknem da je Fudbalski savez Srbije protiv prijema Fudbalskog saveza Kosova u članstvo FIFA i da će i posle ovog Kongresa nastaviti sa pravnom borbom, koja bi imala za cilj da opovrgne odluku UEFA Kongresa o prijemu FS Kosova u članstvo ove Konfederacije“, zaključio je Kojić.

   

  Vokri: Proradile emocije, godinama smo čekali ovaj dan

  Predsednik kosovskog fudbalskog saveza Fadilj Vokri, nakon prijema u FIFA, izjavio je da su mu proradile emocije i da je presrećan što su svi na Kosovu dočekali dan, koji su čekali godinama.

  „Velike emocije su trenutno kod mene. Svi na Kosovu dugo smo čekali ovaj dan, da postanemo punopravni članovi familije FIFA. Zahvaljujem se svima koji su nam dali podršku i glasali za prijem“, rekao je Vokri.

  Prijem Kosva u FIFA na Tviteru je čestitao i predsednik Hašim Tači, na ulicama gradova ova vest primljena je sa oduševljenjem, dok je u južnom delu Kosovske Mitrovice priređen i vatromet u tu čast.

   

  I Gibraltar primljen u FIFA

  FIFA je na današnjem Kongresu u članstvo, posle Kosova, primila i Gibraltar, koji je postao 211. članica te organizacije. Gibraltar je već dve godine član UEFA, nakon što je protiv te konfederacije dobio spor na Sudu za arbitražu u Lozani. Ta selekcija već je igrala u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope u Francuskoj, a biće uključena i u kvalifikacije za Mundijal u Rusiji.

   

   

  Preview

  Gianni Infantino

  Slide

  Gianni Infantino, Victor Montagliani

  Slide

  Victor Montagliani, David Gill, David Chung, Issa Hayatou

  Slide

  Victor Montagliani

  Slide

  Gianni Infantino

  Slide

  Gianni Infantino

  Slide

  Gianni Infantino

  Slide

  Gianni Infantino

  Slide

  Slide

  Gianni Infantino

  Slide

  Kohzo Tashima, Prince Abdullah, Tarek Bouchamaoui, Lydia Nsekera, Hany Abo Rida

  Slide

  Gianni Infantino

  Slide

   

  Gianni Infantino

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com