Gradovi

Kovač: Zatvaranje granica na balkanskoj ruti pomaže EU

BERLIN – Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač ocenio je da koordinacija Hrvatske s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom funkcioniše vrlo dobro i da je važan faktor u smanjenju broja izbeglica i migranata na balkanskoj ruti.

On je za sutrašnje izdanje lista „Minhener Tagescajitung“ zaključio da zatvaranje granice između Makedonije i Grčke, pomaže Evropskoj uniji te „posebno Nemačkoj“, prenosi Hina.

Sa druge strane, hrvatska agencija prenosi izjavu nemačkog vicekancelara Zigmara Gabrijela za dnevnik „Bild“ koji kritikuje samoinicijativno zatvaranje granica, optužujući ujedno neke političke snage u Nemačkoj da potajno podržavaju ovakav pristup.

„Neki se u Nemačkoj potajno vesele što zemlje Balkana priliv izbeglica smanjuju zatvaranjem granica i time, tako reći, obavljaju prljavi posao za Nemačku“, rekao je Gabrijel opisujući takvo ponašanje kao „cinično“.

„Na duge staze to zatvaranje granica neće pomoći jer će izbeglice drugim putevima pokušati doći do EU. Na kraju će Sredozemlje opet postati masovna grobnica“, zaključio je predsednik nemačkih socijaldemokrata.

Foto Tanjug/D. Nikolić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh