Gradovi

Kozarev posetio povratnike u opštini Klina

ZVEČAN – Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev posetio je povratnike u selu Berkovo u Opštini Klina, porodicu Živković, na čiju kuću je, pored porodice Pantić, nedavno pucano iz automatskog oružja.

„Ovo što se prethodnih dana dogodilo u selu Berkovo i ispred manastira Dečani, stvara atmosferu napetosti i tenzija“, rekao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, prenosi Tv Most iz Zvečana.

Porodica Živković je vrlo često doživljavala neprijatnosti, pretnje, ulazili su im u dvorište, krali stoku, povrće, a 30. januara kada su napadnuti u poseti im je bio i unuk.

„Kako da nisam pretrpeo strah. Najveći strah mi je bio zbog dečka. Unuk je odmah morao da pobegne, baš se uplašio. Nije me strah za mene, ja neću da odem, jedino ako me mrtvog odnesu“, rekao je Radivoje Živković.

„Apelujem na Kosovsku policiju da pored toga što patrolira, uloži više napora da povratnicima stvore veću bezbednost. Međunarodna zajednica mora da poveća bezbednost na kritičnim tačkama, gde je bilo već tenzija i napada na povratnike. Na političkom planu da se povratničke zajednice ojačaju i pošalje poruka da će bilo kakvi slični napadi zato što će biti pronađeni i procesuirani, kažnjeni adekvatno, biti predupređeni“, rekao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Kozarev.

On je dodao da osim što će im pomoći da saniraju štetu od metaka, Kancelarija će obezbediti i potrebnu poljoprivrednu mahanizaciju, đubrivo, seme, i sve što im je potrebno da žive od svoga rada, prenosi Tv Most.

Načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević rekla je da oružani napad zaista nije naivna stvar, da doprinosi da su povratnbici uplašeni i razmišljaju o odlasku.

„Očekujemo da će nadležni organi da pojačaju bezbednost u Metohiji, posebno u Opštini Klina, da će dati odgovor na pitanje ko su počinioci, I biti osuđeni. Međunardna zajednica da se uključi i reaguje, da se zaštite povratnici koji su najviše ugroženi“, naglasila je načelnica Radosavljević.

Na teritoriji Opštine Klina registrovano je 1.600 povratnika, od kojih trenutno živi 300, koji su vrlo često žrtve oružanih napada, pretnji, pljački. Ovim najnovijim napadima šalje se poruka da nisu dobrodošli.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, pre Berkova, posetio je sela Banje i Suvo Grlo, u opštinama Srbica, odnosno Istok, gde je razgovarao sa meštanimaa i upoznao se sa njihovim prioritetnim problemima.

Foto Tanjug, B. Slavković

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh