Svet

Kruz ispred Trampa, Klintonova i Sanders tesno

Među demokratama, bivša prva dama i državna sekretarka Hilari Klinton i levičar Berni Sanders su u tesnoj trci.

Kruzova pobeda je težak udarac za Trampa koji je prema anketama mesecima vodio u trci za republikansku predsedničku nominaciju bez obzira na kontroverzne izjave o ženama i manjinama.

donald tramp

Ajova je u fokusu pažnje već nekoliko meseci, jer u toj državi počinju stranačka glasanja za izbor predsedničkog kandidata za izbore u novembru. Ipak, ne znači da će pobednik glasanja imati suštinsku prednost, mada to glasanje može da uobliči dalju trku.

Pobeda u prvim unutarstranačkim glasanjima za partijsku nominaciju pokazuje da će Kruz biti važan u predsedničkoj trci narednih nedelja ako ne i duže, navodi AP.

Izbori se dalje sele u državu Nju Hempšir, gde se unutarpartijsko glasanje održava iduće nedelje. Kruz će se pojaviti kao nesporni favorit glasača na krajnjoj desnici, što je jak položaj za privlačenje glasova evangelista i drugih koji su za potpuni prekid sa politikom demokratskog predsednika Baraka Obamu.

„Ajova je poslala poruku da republikanskog kandidata za narednog predsednika SAD neće birati mediji, i neće birati establišment u Vašingtonu“, rekao je Kruz svojim pristalicama.

Kako navodi AP možda je najvažnije da je Kruzova pobeda oduzela Trampu veliku šansu da dobije podstrek pred Nju Hempšir.

Tramp je drugi u Ajovi, neznatno ispred trećeplasiranog Rubija koji je učvrstio svoj status kao favorit tradicionalnih republikanskih glasača koji brinu da su Kruz i Tramp suviše britki da bi imali šanse da pobede na predsedničkim izborima u novembru.

U trci demokrata sa preko 90 odsto izbrojanih glasova Klinton i Sanders su takoreći izjednačeni.

Demokratski glasači birali su između obećanja Hilari Klinton da će iskoristiti svoje bogatstvo i iskustvo u vladi da donese stalni napredak u ostvarenju demokratskih ideala i Sandersovog poziva za radikalne promene u sistemu koji je napravljen da radi protiv običnih Amerikanaca.

Klintonova je bila veliki favorit ove trke u Ajovi dok je u Nju Hempširu gde se glasanje seli iduće nedelje favorit Sanders koji je iz susedne države Vermont.

Dva uzastopna poraza za Klintonovu mogla bi da označe alarm u demokratskoj stranci i unesu sumnje u njenu sposobnost da pobedi republikanskog kandidata na predsedničkim izborima.

Klintonova se pojavila pred glasačima i rekla da je „odahnula“ ali nije proglasila pobedu i rekla je da je spremna da ide dalje u „pravoj trci ideja“.

Sanders je izjavio da je rezultat „takoreći izjedačen“ i rekao da je „prekasno za politiku i ekonomiji establišmenta“.

Uprkos Sandersovom dobrom rezultatu čeka ga teška borba protiv Klintonove koja ima duboke veze unutar stranke i veliku podršku raznolikog izbornog tela koje će igrati važnu ulogu u unutarpartijskim nadmetanjima u februaru i martu.

Ajova dugo u SAD ima ključnu ulogu u trci ‘od države do države’ za izbor delegata za partijske nacionalne konvencije. Istorijski, pobeda ne garantuje da će taj kandidat dobiti nominaciju svoje stranke, Ajova predstavlja samo oko jedan odsto delegata koji biraju kandidata stranke. Međutim pobeda u Ajovi, ili čak neočekivano jak rezultat daje kandidatu podstrek i medijsku pažnju, a loš rezultat može čak da prekine kandidaturu.

Tramp je rekao da je počašćen podrškom ljudi iz Ajove i obećao da će nastaviti borbu za republikansku predsedničku nominaciju.

„Lako ćemo pobediti Hilari ili Bernija ili koga god oni izbace“, rekao je Tramp svojim pristalicama.

Ovi izbori označili su kraj trke bar dvojice potencijalnih kandidata. Bivši guverer Merilenda Martin Omali završio je svoje napore da dobije nominaciju demokrata i bivši guverner Arkansasa Majk Hakabi ispao je iz trke republikanaca.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh