Novosti online

Куба вратила у САД „залуталу” ракету

ВАШИНГТОН – Америчка ракета „хелфајер” без бојеве главе која је грешком 2014. године транспортована из Европе на Кубу, враћена је у Сједињене Државе, саопштио је Стејт департмент. Ракета је враћена у САД у „сарадњи са кубанском владом”, рекао је портпарол Стејт департмента Марк Тонер не наводећи детаље.

„Обнављање дипломатских односа и поновно отварање наше амбасаде у Хавану омогућује нам да сарађујемо са кубанском владом на питањима од обостраног интереса”, рекао је он. Према подацима америчког Министарства одбране, „хелфајер” је ласерски навођен пројектил ваздух-земља, тежак око 45 килограма, који може да буде испаљен из хеликоптера попут „апача” или беспилотне летелице као што је „предатор”.

Према ранијим медијским наводима, производач ракете, компанија „Локид Мартин”, био је овлашћен да извози пројектил без бојевог пуњења, за потребе вежби НАТО-а. Како је раније један неименовани амерички званичник рекао за АП, за грешку у транспорту ракете, која је завршила на Куби, одговорни су „Локидови” шпедитери. Он је истакао да САД не желе да било каква одбрамбена технологија остане у несавезничкој земљи, било да она има капацитета да је користи или не и додао да је присутна велика забринутост да би Куба могла да да приступ ракети неким технички напреднијим земљама.

Ракета је била исправно транспортована у Шпанију, где је коришћена у војној вежби, а затим је кренула на заобилазно путовање кроз Шпанију, Немачку и Француску, да би завршила на аеродрому „Шарл де Гол” у Паризу. Са њега је требало да буде враћена натраг на Флориду, али је уместо тога укрцана на лет „Ер Франса” за Хавану након чега су амерички званичници затражили од кубанске владе да врати ракету.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh