Novosti online

Културни центар постаје коначиште за путнике намернике

Ужице – Пред одборнике ужичке скупштине управо стиже предлог нове одлуке о коришћењу зграде бившег Дома војске у овом граду, садашњег Градског културног центра. Ужичка власт решила је да уз ГКЦ, који објекат годинама користи, право коришћења дела тог простора сада добије и Туристичка организација Ужице. Целих 318 квадрата, на другом спрату овог здања.

Разлог због кога се то ради, дознајемо, лежи у намери да град овде, у најужем центру, добије коначиште за туристе. Културни програми ће и даље остати у приземљу и на првом спрату објекта, а највиши ниво биће претворен у модеран смештајни простор. Какав Ужицу, кога многи туристи походе, одавно недостаје.

Да су намере такве потврдио нам је Бобан Перишић, директор Туристичке организације Ужице. – Желимо да адаптирамо други спрат те зграде за смештај туриста и тиме решимо проблем недостатка смештајних капацитета у центру града. Планирамо коначиште са шест модерно опремљених соба и укупно двадесетак лежаја. Подухват је вредан око 14 милиона динара и у току је израда пројектне документације – истиче он, додајући да добијањем овог простора на коришћење Туристичка организација Ужица стиче услов да конкурише за овогодишње субвенције и дотације намењене оваквим пројектима код Министарства туризма.

Држава, дакле, на овај начин треба да помогне да Ужице реши вишегодишњи туристички проблем: где сместити посетиоце, захтевније госте, пословне људе а да не иду ван града. Овдашњи големи хотел „Златибор”, популарни „Сивоња”, јесте у центру и има прилично соба, али…

– Тај хотел је некад примао и 400 гостију истовремено, али после извршене приватизације остварује мали број ноћења. Објекат хотела „Златибор” захтева реновирање, али је велики и захтеван за одржавање па изискује значајне трошкове. Отуда решење да правимо коначиште, које би могло да до краја ове године буде готово уколико министарство одобри средства – каже Перишић подсетивши на некадашњу идеју да ГКЦ прави хостел за младе у том простору, од које је град одустао с обзиром на то да у близини има такав хостел („Еко хостел републик”) који добро ради, те да ваља направити нешто за пословне госте.

О томе какве би комшије у здању бившег Дома војске били туристи на врху здања са свирачима, рокерима, уметницима који наступају и који излажу у приземљу и на првом спрату, наш саговорник овако размишља: – Не видим у томе проблем. Изолација објекта је добра, гости ће имати мир. Свирке су најчешће викендом, и то до поноћи, с тим што су дешавања у ГКЦ-у углавном пристојна, без проблема и инцидената. Ти културно-забавни садржаји би, с друге стране, могли да буду и смештајна предност. Рецимо, дође послован човек у коначиште, а одмах поред су му и занимљиви догађаји, као што су овде виђени Француски филмски караван, концерти Руске академије музике „Гнесин” и других светски познатих извођача, Дани иранске културе и остали којима може да се употпуни боравак.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh