Gradovi

Kurc: Ograničavanje prijema izbeglica „poziv na buđenje“ EU

BERLIN – Odluka Beča da postavi gornju granicu na broj tražilaca azila koje će primiti predstavlja „poziv na buđenje“ kako bi se Evropa podstakla da pronađe zajedničko rešenje za migrantsku krizu, izjavio je danas austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

„Naša nacionalna akcija je pre svega poziv na buđenje za Brisel… Verujem da dugoročno postoji evropsko rešenje. Ali dok se ono ne nađe, moramo se sami zaštititi“, rekao je on nemačkom listu „Bild“.

Austrija, koja je odredište mnogih migranata i izbeglice, u sredu je saopštila da će ograničiti broj primljenih tražilaca azila na 37.500 u 2016. godini, što je za više nego upola manje u poređenju sa 90.000 zahteva za azil koliko ih primila prošle godine, navodi AFP.

U odvojenom intervjuu nemačkom dnevniku „Frankfurter Algemajne Cajtung“, Kurc je izrazio uverenje da će odluka Austrije da ogranični broj migranata imati pozitivan uticaj.

„Sada će na Evropu rasti pritisak da iznađe zajedničko rešenje“, ocenio je.

Kako je dodao, sve dok su zemlje kao što su Austrija i Nemačka voljne da drže otvorena vrata za izbeglice, druge države članice EU neće biti podstaknute da se pokrenu i nešto urade.

„Mnoge zemlje su samo ugrožene kao tranzitne. Grčka, na primer, nije u tako neugodnoj situaciji. Zato i nisam iznenađen što nismo uspešni u iznalaženju evropskog rešenja“, rekao je šef austrijske diplomatije.

Tek kada to pitanje teško pogodi te zemlje, one će pokazati veće interesovanje za zajednički evropski sporazum, zaključio je Kurc.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh