Novosti online

Курц: Ова година још боља за ЕУ интеграције Србије

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц изразио је вечерас у Београду уверење да ће 2016. година бити још боља од прошле по питању напретка Србије на путу у ЕУ.

Курц је, обраћајући се привредницима на Аустријском пословном кругу, рекао да се радује што поново може да борави у Србији, која је важан партнер Аустрије, а уједно и најважнија земља региона.

Шеф аустријске дипломатије се у говору посебно захвалио Влади Србије и премијеру Александру Вучићу за напоре Србiје и њену улогу у стабилизацији региона.

Курц је казао да је Србија земља која пружа много могућности аустријским привредницима, због чега је ту већ присутно око 500 аустријских фирми.

„Наше две земље, међутим, немају само јаке економске везе, већ и културне и људске. Добро сарађујемо са српском заједницом у Аустрији, где живи око 200.000 људи српског порекла, а који дају значајан допринос земљи”, нагласио је он, преноси Танјуг.

Шеф аустријске дипломатије је рекао да Србија и Аустрија имају и одличну политичку сарадњу, посебно када је реч о мигрантској кризи.

С тим у вези, Курц је подсетио да је Аустрија прошле године имала 90.000 тражилаца азила, што је огроман број имајући у виду колико је тражилаца азила било у САД, Канади или неким другим земљама ЕУ.

„У овој тешкој ситуацији имамо одличну сарадњу са Србијом и Македонијом, које раде са нама на заустављању таласа избеглица. То је веома корисно за нас, али и Немачку и Шведску”, казао је Курц.

Он је подвукао да ће Аустрија остати снажан партнер Србије на путу у ЕУ, што је била и до сада.

Курц се осврнуо и на отварање првих преговарачких поглавља Србије са ЕУ крајем 2015. и изразио уверење да ће 2016. по том питању сигурно бити још успешнија.

Шеф аустријске диопломатије налази се на регионалној тирнеји, а у Београд је дошао данас по подне после посете Сарајеву.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh