Novosti online

Курц: Србија ће претећи друге кандидате за ЕУ

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц истакао је да је Србија показала запажен реформски темпо и да на путу ка чланству, ако настави тако, може да претекне друге земље кандидате.

„Од када је премијер Александар Вучић преузео вођство, његови напори су се препознали и у Бриселу и зато је било лако за нас да организујемо састанак Пријатеља Србије у Бриселу”, казао је он на конференцији за штампу са српским премијером.

Шеф аустријске дипломатије је истакао да су реформе и развој Србије биле толико уверљиве да није било тесксо организовати састанак тај сатанак. Курц је подсетио да је већ крајем прошле године уследило отварање првих поглавља, и да полази од тога да ће ускоро бити отворена даља важна поглавља.

„Иако би новинарски било занимљиво имати датум за крај преговора, не могу да га дам, јер покушавам увек да наводим датуме и бројке само за оне ствари за које сам сигуран када ће бити. Уверен сам да пут Србије бити брз, а тако на то гледају и у Европи”, поручио је Курц.

Шеф аустријске дипломатије захвалио се Вучићу и Влади Србије што непрестано раде на успостављању правог окружења за инвестиције и привреду, додајући да од тога користи немају само предузећа, привреда, већ и грађани и и њихов стандард.

„Реформе су изазовне и због тога се захваљујем грађанима за подршку коју пружају реализацији реформама, које су неопходне Србији како да учине земљу атрактивнијом за инвеститоре, тако и за приближавње ЕУ”, поручио је Курц додајући да је то прави пут за Србију, али и исправно за грађане

Исто тако он се захвалио Вучићу на његовој улози у региону, рекавши да је пуно доринео стабилности западног Балкана.

Курс се премијеру Србије обраћао са „ти”, наглашавајући блискост и добру сарадњу:

„У теби видимо не само наду за Србију, већ цео регион”, поручио је Курц.

Он се захвалио српском премијеру на акционом плану за сарадњу две земље, који је израђен у циљу поспешивања кооперације.

„Постоји тесна веза између наших земаља, како на културном тако и људском нивоу. У Аустрији живи велики број Срба, а имамо тесну сарадњу и на економском плану, јер је Аустрија, са 500 предузећа, и инвестицијама у висини од око 2,8 милиајрди евра, највећи инвеститор”, казао је Курц.

По питању избегличке кризе Курц је казао да Аустрију посебно погађа овај проблем јер није само транзитна, већ и земља дестинације, која је прошле године примила 90.000 тражилаца азила.

„Ове године не можемо да примимо толики број, и зато је наша влада ограничила прихват избеглица. То је одлука коју морамо донети, али смо свесни да може имати последице по земље дуж балканске руте. Зато ми је било важно јуче у БиХ, али и данас у Србији да информишем владе да је могуће да дође до промене ситуације, али и да смо спремни да подржимо владе у циљу сманејња таласа”, подвукао је Курс.

Према његовим речима заједнички циљ је свих да се смањи талас избеглица.

„морамо предузимати анционалне мере, јер смо на то принуђени. Наш циљ није да предузимамо само националне мере већ и да сарађујемо са другим земљама. То би радо чинили са Грчком, али не можемо чекати да дође до промене у тој земљи и спремнсоти да јој се помогне од стране ЕУ како треба”, подвукао је он.

———————————————————————

Вучић: Аустрија подржава и отварање поглавља 5, 15, 25 и 26

Премијер Александар Вучић изјавио је да Аустрија подржава Србију на путу европских интеграција и посебно отварање поглавља, не само 23 и 24, већ и 5, 15, 25 и 26, која се односе на јавне набавке, енергетику, науку, истраживања, образовање и културу.

Премијер је на заједничкој прес конференцији са шефом аустријске дипломатије Себастијаном Курцом оценио да ће Акциони план о сарадњи Србије и Аустрије представљати даљи подстицај нашој земљи на путу ка Европској унији.


(Фото Бета/Милош Мишков)

Он је изразио посебну захвалност шефу аустријске дипломатије на подршци и подсетио да је он једини министар који је био на свим конференцијама које су се односиле на Србију.

Две земље ће, рекао је Вучић, наставити дијалог на нивоу заменика министара, како би у сваком тренутку могле да имају координиране активности, а радиће се и на стварању даљих услова за борбу против тероризма и свих ризика који угрожавају савремену Европу.

——————————————————————–

Вучић и Курц о озбиљности мигрантске кризе

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија учествовати у решавању мигрантске кризе, али не на штету своје економије, а шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц указао да је његова земља посебно погођена том кризом, јер је истовремено и земља транзита и крајње дестинације.

Премијер Вучић је, на заједничкој прес конференцији са аустријским министром, такође истакао да би волео да се нађе свеобухватно европско решење за мигрантску кризу:

„Али, плашим се да га нећемо видети у скорије време”, рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија неће подизати зидове, али да ће умети да заштити своју границу и истакао да постоје линије преко којих неће прећи, односно да неће дозволити да буде економски угрожена због миграната.

Наводећи да се у Аустрији налази 90.000 избеглица за које та држава издваја две милијарде евра, Вучић је рекао да тако нешто Србија не би била у стању да уради и „не би могла да преживи”.

Вучић је рекао да је Србија спремна да учествује и у систему квота, за шта нису биле спремне многе друге европске земље које су имале новац и из европских фондова.

„Постоје границе до којих Србија може да иде, али и границе преко којих Србија не може дозволити да се иде јер би онемогућиле даљи економски развој”, рекао је Вучић.

Упитан да ли ће Србија послати додатну подршку на македонско-грчку границу, Вучић је рекао да је Србија спремна да то уради, уколико то затраже македонске колеге. Вучић је рекао и да ће Србија умети да заштити и своју границу са Македонијом.

По питању избегличке кризе, Курц је казао да Аустрију посебно погађа овај проблем јер није само транзитна, већ и земља дестинације, која је прошле године примила 90. 000 тражилаца азила.

„Ове године не можемо да примимо толики број, и зато је наша влада ограничила прихват избеглица. То је одлука коју морамо донети, али смо свесни да може имати последице по земље дуж балканске руте. Зато ми је било важно јуче у БиХ, али и данас у Србији да информишем владе да је могуће да дође до промене ситуације, али и да смо спремни да подржимо владе у циљу смањења таласа”, подвукао је Курц.

Према његовим речима заједнички циљ је свих да се смањи талас избеглица.

„Морамо предузимати анционалне мере, јер смо на то принуђени. Наш циљ није да предузимамо само националне мере већ и да сарађујемо са другим земљама. То би радо чинили са Грчком, али не можемо чекати да дође до промене у тој земљи и спремнсоти да јој се помогне од стране ЕУ како треба”, подвукао је он.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh