Gradovi

Kurc u Beogradu 8. i 9. februara

BEČ – Ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc boraviće 8. i 9. februara u zvaničnoj poseti Srbiji.

On će, kako je Tanjugu rečeno u austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova i integracija, razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, kao i sa visokorangiranim predstavnicima privrede i organizacija civilnog društva.

U okviru posete šefa austrijske diplomatije, a u prisustvu predsednika Privredne komore Austrije Kristofa Lajtla, biće potpisan Memorandum o razumevanju u vezi sa austrijsko-srpskom saradnjom u oblasti dualnog obrazovanja.

Ministar Kurc poslednji put boravio je u Beogradu početkom decembra, povodom učešća na ministarskom samitu OEBS.

On se sa premijerom Srbije sastao i na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, a teme razgovora bile su izbeglička kriza i put Srbije ka EU.

U nedavnoj izjavi agenciji Tanjug Kurc je ocenio da je Srbija proteklih godina dokazala da je pouzdan partner EU i da je spremna da preuzme ulogu lidera u regionu, te da je, na unutrašnjem planu, postavila temelje za bolju budućnost.

„Brojne reforme preduzete od strane Srbije, proteklih godina, posebno ekonomske, kao i neophodni napori u oblasti vladavne prava, postavili su temelj za bolju i perspektivniju Srbiju“, kazao je on.

On ističe da reformski trend mora biti nastavljen, i to ne samo da bi zemlja mogla da napreduje u pregovorima o pristupanju EU, već i u interesu poboljšanja svakodnevnog života građana Srbije.

Austrijski ministar je takođe ukazao da je Srbija postala važan izvor stabilnosti na zapadnom Balkanu.

„Verujem da se srpska vlada sa premijerom Aleksandrom Vučićem dokazala proteklih godina da ima te kvalitete, a i rezultati su već vidljivi. Duboke strukturne reforme za stvaranje prave tržišne privrede mogu stvoriti radna mesta, privredni rast i uspostaviti konkurentnost sa ekonomijama zemalja EU, ali su uvek bolne na početku“, podvukao je Kurc.

On je istakao da su reforme neophodne Srbiji „kako bi napredovala i gradila sjajniju budućnost“.

„Atmosfera na ministarskoj konferenciji sa Vučićem nije bila samo jako produktivna, već i prijateljska. U slučaju Austrije, mogu da kažem da su naši odnosi sa Sbrijom, a naročito sa srpskom vladom, bolji i snažniji nego u bilo kom trenutku u poslednjih 20 godina“, zaključio je Kurc.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh