Gradovi

Kurc upozorava na neprijatne scene na granici

BEČ – Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je danas da „propuštanje“ izbeglica ugrožava Šengen i izrazio uverenje da će na kraju ipak biti zajedničkog evropskog rešenja.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „Esterajh“, istakao da se nada da će odluka Austrije o uvođenju ograničenja za prihvat izbeglica izazvati domino efekat, čime će biti povećan pritisak da brže dođe do evrospkog rešenja.

„Moramo zajedno da postavimo granice. Ako govorimo o ratnim izbeglicama onda moramo imati na umu da su prošli kroz brojne bezbedne zemlje i na kraju iz ekonomskih razloga podnose zahtev za dobijanje azila u Austriji, Nemačkoj ili Švedskoj“, naglasio je Kurc.

On je rekao da je za obustavljanje prijema izbeglica kada bude dostignuta dogovorena gornja granica od 37.500 za ovu godinu.

Austrijski šef diplomatije je podsetio da Dablinska pravila predviđaju da izbeglice moraju da podnesu molbu za azil tamo gde po prvi put kroče na tlo EU kao, na primer, u Grčkoj.

„Kada naša gornja granica bude dostignuta Austrija naravno da može sa granice da vrati izbeglice, koje dolaze iz Slovenije, koja je bezbedna zemlja, jer imaju samo ekonomski motiv da podnesu zahtev u Austriji“, kazao je Kurc.

On je rekao da je moguće da će doći do vraćanje sa granica „u velikom stilu“.

„Ne možemo gledati da se situacija svake godine ponavlja. Odlučeno je da sada pokažemo jasno granice“, rekao je Kurc.

Šef austrijske diplomatije ukazuje da se ne mogu isključiti ni „neprijatne scene“, to jest sila.

„Masa izbeglica se ponaša miroljubivo, ali naravno može biti da pojedini pokušaju da nasilno deluju protiv policije i vojske. Tu može doći do neprijatnih scena“, rekao je šef austrijske diplomatije.

Kurc se nada domino efektu u zatvaranju granica, dodajući da bi to povećalo pritisak da se dođe do evropskog rešenja.

Foto Tanjug/D. Stanković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh