Gradovi

Kurdi prodaju nemačko oružje na crnom tržištu

BAGDAD- Kurdski borci na severu Iraka prodaju na crnom tržištu mitaljeze i pištolje koje im je isporučilo nemačko ministarstvo odbrane, pokazuje danas objavljeno istraživanje nemačke televizije NDR.

Kada je Nemačka na leto 2014. godine počela da isporučuje oružje borcima Pešmerge, vojnih snaga autonomne kurdske regije na severu Iraka, to je izavalo veliku polemiku u Nemačkoj. Bio je to prvi put da Nemačka vlada šalje oružje u ratnu zonu.

Protivnici ove odluke tvrdili su da bi oružje lako moglo dospeti u pogrešne ruke, a da vlada neće imati uvid gde je oružje završilo.

Istraživanje NDR-a sada pokazuje da su ta strahovanja bila osnovana.

Ta televizija je našla puške i pištolje Bundesvera (nemačke vojske) na pijaci ouržja na periferiji grada Erbili i u građu Sulajmanija.

Slova „HK“ na serijskom broju znače da oružje potiče od nemačkog proizvođača Hekler&Koh a „Bw“ je oznaka za Bundesver što dokazuje da je reč o oružju koje je pre 18 meseci isporučila Nemačka, objavljeno je na nemačkom portalu „thelocal.de“.

Jedan bivši borac Pešmerga je NDR-u rekao da je puška G36 ranije koštala 4.000 dolara, ali da je cena poslednjh meseci znatno pala jer ih ima previše na tržištu.

On je rekao da zna za oko 100 njegovih saboraca koji su prodali oružje i pobegli od rata.

Taj bivši borac je i sam pobegao u Nemacku nakon što više od pola godine nije primio platu.

Na pijaci kod Erbila novinarima su te puške nuđene po ceni od 1.400 do 1.800 dolara.

Bundesver je do prošlog leta Pešmergama isporučio 12.000 automatskih pušaka G3, 8.000 pušaka G36 i 8.000 pištolja P1.

Ministarstvo odbrane je priznalo da ne zna koje su jedinice dobile oružje.

Vlada je za preprodaju nemačkog oružja okrivila kurdske vlasti koje su obećale da će ih koristiti u skladu sa međunarodnim pravom.

Ministar spoljnih pslova Frank Valter Štajnmajer je prethodno rekao da je nemačka podrška Pešmergama pomogla da povrate teritorije na severu Iraka koje je zauzela takozvana Islamska država.

freeimages.com, José A. Warletta

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh