Svet

Kurdi zauzeli ključnu aerodrom na severu Sirije

Kako je navela opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, čije je sedište u Londonu, kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG) i njima bliske arapske snage isterale su islamiste iz grada Miniga i preuzele obližnju vojnu bazu, koja se nalazi severno od Alepa, drugog po veličini sirijskog grada, javlja AFP.

kurdi irak turska sirija kurdski ypg

Do ovog napredovanja Kurda došlo je nekoliko dana nakon žestokih borbi u kojima je YPG iz svog uporišta Afrin napredovao i zauzeo niz sela, dok nije došao do Miniga.

Gubitkom u Minigu, islamisti su izgubili kontrolu i nad poslednjom vojnom bazom koju su držali u provinciji Alep.

Vladine snage izgubile su kontrolu nad aerodromom u Minigu u avgustu 2013.

Pobunjeničke snage u provinciji Alep izložene su dvostrukom pritisku – napadima kurdskih snaga na zapadu, i ofanzive vladinih trupa severno od grada Alepa.

Sirijski Kurdi otvorili predstavništvo u Moskvi

U Moskvi je juče zvanično otvoreno predstavništvo vodeće stranke sirijskih Kurda – Partije demokratskog jedinstva (PYD), što će, kako se očekuje, dodatno zaoštriti odnose Rusije i Turske.

Šef misije Abd Salam Muhamad Ali, izjavio je da je njen cilj predstavljanje interesa sirijskih Kurda u Rusiji i jačanje i razvoj bilateralnih odnosa, uključujući ruske civilne organizacije, političke stranke, akademije, prenela je RT.

On je podsetio da je PYD od prvog dana podržala i pozdravila rusku vojnu kampanju u Siriji.

PYD je političko krilo kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG), koje kontrolišu delove severa Sirije. Ta stranka je isključena iz ženevskih pregovora o miru u Siriji nakon što je Ankara zapretila da će ih bojkotovati ako na njih budu pozvani Kurdi.

„Ovo je istorijski trenutak za kurdski narod“, izjavio je Merab Šamojev, predsednik Međunarodne unije kurdskih udruženja na ceremoniji otvaranja misije.

„Rusija je velika sila i značajan činilac na Bliskom istoku. U stvari, ona nije samo glumac, ona piše i scenario“, dodao je Šamojev, prenosi AFP.

Predstavnici ruskog ministarstva spoljnih poslova distancirali su se od ceremonije otvaranja predstavništva, rekavši da će kurdske interese predstavljati diplomate iz Sirije i Iraka.

U novembru 2013. godine, kurdske grupacije na severoistoku Sirije, pošto su u borbama sa džihadistima zabeležile značajne teritorijalne dobitke, objavile su uspostavljanje prelazne autonomne administracije

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh