Gradovi

Kusturica otvorio prvi Jesenji pozorišni festival

MOKRA GORA – Reditelj Emir Kusturica otvorio je večeras prvi Jesenji pozorišni festival, istakavši da on postaje još jedan od ukrasa Mećavnika.

Kusturica je nakon izvođenja predstave “Ukalupljivanje – Tragedija loptanja u Srba” Strahinje Madžerevića u režiji Maksima Miloševića pozdravio studente i goste i skrenuo pažnju na radost koju donosi pozorišna umetnost.

On je primetio da živimo u vremenu kada svi rade sve i kada se vrlo često neuki bave filmom i pozorištem, što šteti.

„U ljudskim zajednicama nakon 2000 godina dešavaju se čuda pa sirotinja glasa za desnicu, bogati za levicu. Postoje dokazi da u umetnosti sve je naopako, koren je negde na nebu, krošnja na zemlji, a u stvari je obrnuto. A umetnost koja bi to trebalo da dokazuje, ona najčešće postaje ona koja dokazuje ono što vidimo, umesto da dokazuje ono što osećamo“, rekao je Kusturica.

On je podvukao da, zahvaljujući NIS-u i onima koji brinu o umetnosti, još jedna grana umetnosti dobija svoju sezonu i „Jesenji pozorišni festival“ postaje još jedan od ukrasa Mećavnika.

Kusturica je zahvalio svima koji su došli da uspostave još jedan festival i poželeo da svake godine budu sve bolji i bolji.

Sutra na programu su dve predstave – „Pleu Strindberg“ Fridriha Direnmata u režiji Jovice Pavića, u produkciji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i „Deca radosti“ Milene Marković u režiji Snežane Trišić, sa kojom je Atelje 212 nedavno obeležio 60 godina postojanja.

Pored filmskog festivala „Kustendorf“, koji se održava zimi, letnjeg muzičkog „Boljšoj“ i prolećnog Sajma knjiga, Jesenji pozorišni festival zaokružuje ciklus festivala Emira Kusturice.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh