Gradovi

Lagard: Cene nafte će dugo ostati niske

ABU DABI – Cene nafte će se duže nego što je očekivano zadržati na niskom nivou, izjavila je danas direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

„Ne samo što su cene nafte izgubile dve trećine vrednosti, već i faktori koji ukazuju na odnos ponude i tražnje sugerišu da će se duži period zadržati na niskom nivou“, izjavila je Lagard na jednom forumu u Abu Dabiju, prenosi agencija „Blumberg“.

Iz tog razloga je, prema njenim rečima, neophodno da države-proizvođači nafte smanje zavisnost od naftnih prihoda za punjenje svojih budžeta.

Ona je istovremeno apelovala na države-proizvođače nafte iz Persijskog zaliva da smanje budžetsku potrošnju i povećaju prihode kroz uvođenje novih poreza.

Lagardova je rekla da bi šest članica Saveta za saradnju u Persijskom zalivu (GČ) trebalo da uvede jednak porez na dodatu vrednost (PDV), koji bi, u kombinaciji sa porezom na imovinu i na korporativnu dobit, doprineo punjenju nacionalnih budžeta.

Šefica MMF-a je ukazala na to da su države-izvoznice nafte na Bliskom istoku i u severnoj Africi izgubile prošle godine preko 340 milijardi dolara u prihodima od nafte, što odgovara udelu od 20 odsto njihovog zajedničkog bruto domaćeg proizvoda (BDP), prenosi francuska agencija Frans pres.

Globalne cene nafte su u proteklih pola godine pale za 44 odsto, što je primoralo Saudijsku Arabiju da ukine subvencije za energente i razmotri prodaju državnih hartija od vrednosti. Ujedinjeni Arapski Emirati su takođe ukinuli subvencije za gorivo.

„Cena američke „lake“ nafte WTI bi u ostatku godine trebalo da se kreće u rasponu između 25 i 45 dolara barel, iako je moguć njen kratak pad ka nivou od 20 dolara“, navodi se u izveštaju Nacionalne banke Abu Dabija o globalnim investicionim perspektivama za 2016. godinu.

Cena WTI je danas porasla u Dubaiju za 1,9 odsto, na 30,20 dolara za barel, a „brenta“ za 1,5 odsto, na 33,49 dolara za barel, prenela je njujorška agencija „Blumberg“.

AP Photo/Rodrigo Abd, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh