Novosti online

Лагард: Не желимо да уведемо Атини драконске мере

ВАШИНГТОН – Међународни монетарни фонд (ММФ) не жели да уведе Грчкој драконске мере, већ жели само да влада у Атини оствари већи напредак на плану пензионих реформи, изјавила је директорка ММФ-а Кристин Лагард.

„Заиста ми се не допада када нас приказују као драконски, ригорозан и страшан ММФ. Не желимо да према Грчкој применимо драконске мере, пошто је та земља већ поднела велике жртве”, рекла је Лагардова, а преноси агенција Франс прес.

Директорка ММФ-а је, међутим, инсистирала на наставку спровођења грчког програма реформи, а нарочито реформи пензионог система, које су кључна тачка спотицања у преговорима између владе у Атини и њених кредитора.

Према речима Лагардове, актуелни пензиони систем, чији трошкови одговарају уделу од десет одсто грчког бруто домаћег производа (БДП) годишње, није одржив, и требало би да, како је рекла, прође кроз дубоке реформе.

„У Европи, просечан удео пензија у БДП-у је 2,5 одсто”, навела је она, понављајући да пензиони систем Грчке мора да буде реформисан.

„И систем наплате пореза мора да буде унапређен како би се прикупили приходи и стало на крај утаји пореза. Овај процес мора бити праћен отписом дуга од стране европских партнера”, закључила је Лагард.

Овакве њене изјаве долазе у тренутку када Грчку потреса генерални штрајк, који је на улице извео на десетине хиљада људи да би протестовали против пензионих реформи, кључног услова у најновијем економском програму помоћи који је Европска унија летос доделила Атини, наводи Франс прес. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh