Novosti online

Лагард реизабрана за други мандат на челу ММФ-а

ВАШИНГТОН – Борд директора Међународног монетарног фонда (ММФ) одлучио је данас да Кристин Лагард буде реизабрана на функцију генералног директорка те финансијске институције.

Други мандат Лагардове на челу ММФ-а, у трајању од пет година, почеће 5. јула, саопштио је Фонд, а преноси агенција Ројтерс.

Лагард, која је била једини кандидат номинован за ову позицију, изабрана је консензусом, наводи се у саопштењу ММФ-а.

„Доносећи ову одлуку, извршни одбор директора је похвалио снажно и мудро лидерство Лагардове током првог мандата. У турбулентним временима за глобалну економију, Лагардова је ојачала способност Фонда у пружању подршке чланицама кроз савете, изградњу капацитета и финансирање”, изјавио је председавајући у извршном одбору ММФ-а, Алексеј Мозхин.

Лагард, некадашња француска министарка финансија, преузела је 2011. године челну позицију у ММФ-у, када је дотадашњи генерални директор Доминик Строс Кан поднео оставку због сексуалног скандала.

Она је прва жена на челу ММФ-а, који је основан током Другом светског рата како би координисао међународну монетарну политику и давао позајмице државама које су суочене са буџетским мањком.

Лагардова, која је и стручњак за међународно право, била је током финансијске кризе 2008. године на челу Савета министара финансија и привреде ЕУ.

Током првог мандата на челу ММФ-а залагала се за то да се тржиштима у развоју, попут Кине, омогући веће гласачко право унутар Фонда, и да се поклони већа пажња питањима као што су климатске промене и глобални јаз у примањима између богатих и сиромашних, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh