• Novosti online

  Лакши је био договор на Палама него у Мадриду

  Преговори о формирању шпанске владе су у ћорсокаку и мало је вероватно да ће два месеца после избора социјалиста Педро Санчес успети да помири непомирљиве странке. Лакше му је било да преговара чак и у Босни, када је заједно са својим шефом морао да седне за сто са Момчилом Крајишником, него да се прегања са лидерима шпанских странака, подсећа јуче шпански дневник „Мундо”. Упркос великој вољи да избегне нове изборе и са власти скине десничарску владу Маријана Рахоја, мало је вероватно да ће Подемос, трећа странка по броју гласова на изборима, прихватити да буде у друштву десних Сијудаданоса којима се Санчес прво обратио. Све остале комбинаторике су већ испробане и ниједна није довела до неопходног збира који би резултирао новом владом са социјалистом Педром Санчесом на челу. У Босни, где је Карлос Вестендорп, некадашњи министар спољних послова Шпаније, а потом високи представник за БиХ (1997. до 1999), у помоћ звао и младог Педра Санчеса, преговори су текли глатко јер се знало чија је последња реч. На ту причу подсећа шпански дневник, позивајући се на сведочење Вестендорпа који је данас главни саветник Фелипеа Гонзалеса, председника групе аналитичара европских перспектива основане од стране Савета Европе.

  „…Састанак се одиграо на Палама, десет километара североисточно од Сарајева. То је град опустошен ратом који су звали ’срцем таме’ јер су у њему нашли уточиште многи милитаристи познати по свом насиљу”, почиње своју репортажу „Мундо”, и додаје да је домаћин Вестендорпу био Момчило Крајишник, „лидер ултранационалистичке партије босанских Срба”. За Крајишника каже да је био десна рука Радована Караџића и да је убрзо после тог сусрета био оптужен за ратне злочине. Циљ састанка је био да се Срби сложе у вези са заједничком монетом у Босни и Херцеговини. Карлос Вестендорп је дошао на Пале са својом екипом у којој се посебно истицао млади високи шеф кабинета. Био је то Педро Санчес, данас председник шпанских социјалиста, кога је шпански краљ Фелипе Шести именовао за мандатара владе пре месец дана, док је човек кога су прозвали Господин Не (Момчило Крајишник) због своје непопустљивости у преговорима, одлежао казну на коју је осуђен због почињених ратних злочина, подсећа лист.

  Санчес је у Босну дошао јер је волео да ради са Вестендорпом, кога је упознао још у Њујорку када је Вестендорп био шеф шпанске мисије у Уједињеним нацијама. Вестендорп за данашњег лидера социјалиста каже да је био радо виђен гост код њега у кући, да говори одлично француски и енглески и да се калио у преговорима у Босни, где су српски лидери били непопустљиви.

  Кад су тражили да Република Српска прихвати заједничку монету, Крајишник им је показао српске симболе двоглавог орла и православне манастире, прича Вестендорп. Али високи представник је наметнуо да дизајн конвертибилне марке буде неутралан. Исто је важило и за заједничку заставу, и она је, додаје Вестендорп, у бојама Европе без симбола који би вређали друге народе у БиХ.

  „Разлика између тадашњих преговора и ових које сада мора да обавља Педрито је очигледна: тада, пре двадесет година у Босни, наша реч је била последња. А симболи које смо тада наметнули и данас су на конвертибилној марци и на застави, додаје Вестендорп.

  Санчес је, по причању његовог шефа и учитеља, радио у канцеларији у Сарајеву у Улици маршала Тита, где је било седиште високог представника. Користио је предахе да оде на кошарку или у џим. Увек је био у друштву са групом телохранитеља који су се смењивали у чувању високог представника. Била је то година у којој се интензивно радило, а Санчес је научио да буде опрезан и лукав док је преговарао са три посвађана народа.

  Ниједан рецепт није међутим био ефикасан да омекша Крајишника. Ипак, после годину дана у априлу 2000. Господина Не ухапсили су француски маринци и Хашки трибунал га је осудио на 27 година затвора. Мадридски лист подсећа да је Крајишник одлежао две трећине казне и да се 2013. са 68 година вратио кући где су га дочекали као хероја. Махали су српским, а не заставама које је дизајнирао високи представник.

  Карлос Вестендорп учинио је још једну „услугу” Републици Српској, коју у овом интервјуу „Мунду” не помиње. Осим што је наметнуо јединствену државну валуту и заставу БиХ, он је у марту 1999. сменио председника РС Николу Поплашена због тога што је овај одбијао да именује Милорада Додика за мандатара владе РС. Одлука о смени извршена је тек неколико месеци касније. Тадашњи миљеник Запада Милорад Додик и данас је председник РС, али је изгубио благонаклоност оних држава које су га некада подржавале.

  Вестендорп на крају саветује Педра Санчеса да у преговорима са партијским лидерима у Мадриду буде чврст, непопустљив и упоран. У Мадриду међутим нема високог представника као у Босни, где је његова реч била закон над законом.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com