Novosti online

Лазаревић дошао из Атине да се брани ћутањем

Бранко Лазаревић, српски конзул у Атини, некадашњи шеф кабинета министра унутрашњих послова Ивице Дачића, није желео да се изјашњава о наводима оптужнице Тужилаштва за организовани криминал, да је криминалном клану Дарка Шарића одавао поверљиве податке из истраге која је вођена против њега. Он је оптужни предлог оценио као „шиканозан” и „незаконит”, а потом додао да га сматра недоказивим јер, како је рекао, оно што се није догодило – не може се ни доказати.

Његов адвокат је предложио да се у својству сведока, поред осталих, саслушају Ивица Дачић, сада шеф дипломатије и Ивана Буха Туловић, супруга Љубише Бухе Чумета која је у интервјуу једним дневним новинама говорила како је високи полицијски официр њеном супругу одавао тајне из истрага и када га прислушкују.

– За сада, по савету адвоката, нећу одговарати на питања странака у поступку – рекао је некадашњи шеф кабинета министра унутрашњих послова.

С обзиром на овакву одлуку Лазаревића, суд је одлучио да као доказ прочита записник са његовог саслушања у полицији и тужилаштву током 2014. године. Новинари који су пратили суђење, међутим, нису успели да чују изјаву коју је некадашњи шеф кабинета Ивице Дачића том приликом дао, јер су странице записника брзо приказане на монитору.

Ни оптужени адвокат Радован Штрбац није желео да износи одбрану, нити да одговара на питања странака у поступку.

Адвокат је затражио од суда да се као доказ изведе и СМС и електронска преписка између Лазаревића и сада покојног Мирослава Микија Ракића, некадашњег шефа кабинета председника Србије Бориса Тадића.

– Реч је о мејлу који је Лазаревић упутио једном медију, а у којем је навео да је све радио у складу са законом. Одговарајући на тај мејл, Ракић је потврдио Лазаревићеве наводе – казао је адвокат Зечар.

Он је затражио да се као доказ изведе и допис бивше амбасадорке САД Мери Ворлик упућен Стејт департменту у коме се, како он тврди, наводи да је прогон Лазаревића резултат унутрашњих сукоба у МУП-у.

Предложио је да се тачно утврди преко мобилних оператера и БИА које су бројеве користили оптужени, као и датуме и време њихових разговора. Посебно је инсистирао да се као докази изведу прислушкивани разговори оптуженог Родољуба Радуловића, који се терети да је подстрекао Лазаревића на одавање службене тајне.

– Предлажем да се као доказ изведу и подаци о кривичним поступцима против бизнисмена Милета Јерковића, који је сведочио у истрази против оптужених – навео је Зечар.

Адвокати оптуженог Штрпца затражили су да се као сведоци саслушају и Борис Тадић, бивши председник Србије, Снежана Маловић, тадашња министарка правде, Слободан Хомен, државни секретар у Министарству правде, Саша Вукадиновић, некадашњи директор БИА и Душан Бајатовић, функционер СПС.

Тужилац Саша Иванић успротивио се свим предлозима наводећи да сматра да они нису важни за утврђивање битних чињеница за овај поступак. Адвокати окривљеног Штрпца предложили су суду и да се поступак затвори за јавност како се „не би користио у политичке сврхе у предизборној кампањи”. Суд је овај захтев одбио.

Тужилаштво за организовани криминал, оптужило је Лазаревића да је током 2008. и 2009. године, као припадник организоване криминалне групе Дарка Шарића одавао податке о спровођењу посебних доказних радњи у преткривичном поступку који је био у току, а који представљају службену тајну.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh