• Gradovi

  Lideri PSuJIE za evrointegraciju cele jugoistočne Evrope

  SOFIJA – Sastanak Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) završen je danas u Sofiji porukom da sve zemlje jugoistočne Evrope moraju postati članice Evropske unije.

  Lideri 13 zemalja jugoistočne Evrope potvrdili su u zajedničkoj deklaraciji povodom 20. godišnjice pokretanja procesa, da je evropska integracija čitave jugoistočne Europe glavni prioritet PSuJIE kako bi se garantovao mir, stabilnost i prosperitet u regionu.

  „Potvrđujemo strateški izbor za evropsku integraciju celog regiona kao glavnog političkog instrumenta koji će zajamčiti mir, stabilnost i prosperitet, kako se navodi u Solunskoj agendi iz 2003. koju su usvojili šefovi država i vlada EU“, navodi se u deklaraciji usvojenoj jednoglasno, prenosi Hina.

  „Slažemo se da će evropska perspektiva svih učesnika ostati i dalje osnovni prioritet Procesa“, navodi se u dokumentu.

  Članice EU, Slovenija, Bugarska, Rumunija i Hrvatska, potvrdile su u deklaraciji da će biti „pokretačka snaga“ procesa pune integracije jugoistočne Evrope u EU, a zemlje kandidati i potencijalni kandidati svoju „dužnost da predano rade na ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU“.

  Čelnici PSuJIE istakli su i važnost jačanja saradnje u rešavanju novih izazova i pretnji stabilnosti i bezbednosti u jugoistočnoj Evropi, posebno migrantske krize.

  „Istinska regionalna saradnja i konsolidacija evropskog puta čitavog regiona neophodni su za suočavanje s tim nezapamćenim događajima“, poručili su.

  Ovim samitom završilo se jednogodišnje bugarsko predsedavanje PSuJIE, koje je preuzela Hrvatska.

  Proces čine Albanija, BiH, Srbija, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, i Turska.

  Proces je pokrenut 1996. u Sofiji, na bugarsku inicijativu, i jedini je politički forum za unapređenje saradnje u regionu koji je nastao na podsticaj same jugoistočne Evrope, a ne drugih međunarodnih organizacija ili država, navodi Hina.

  Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač ocenio je u svom govoru na plenarnoj sednici skupa da bi jugoistočna Evropa trebalo da se ponosi PSuJIE, jer je pokrenuvši sama tu inicijativu pre 20 godina, pokazala zrelost i spremnost na regionalno vlasništvo nad svojim razvojem.

  Govoreći o prioritetima hrvatskog predsedavanja, Kovač je izdvojio pet osnovnih načela: solidarnost, podršku zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, povezivanje jugoistočne Evrope (posebno na području saobraćaj i komunikacija), jačanje političkog dijaloga (posebno putem parlamentarne saradnje) i energetske sinergije, prenela je Hina.

  Kovač je takođe naglasio da Hrvatska snažno podržava evropske i evroatlantske ambicije zemalja jugoistočne Europe.

  „Iskoristiću ovu priliku da jasno kažem da je tzv. zapadni Balkan esencijalan deo Evrope. Trebali bi da koristimo PSuJIE da snažno promovišemo taj stav. Na karti Evrope ne sme postojati ´crna rupa´“, zaključio je.

  Foto Tanjug/video, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com