Gradovi

Linta: Karamarkova izjava o Pupovcu – licemerje

BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta odbacio je kao vrhunsko licemerje izjavu predsednika HDZ i potpredsednika hrvatske Vlade Tomislava Karamarka da predsednik SNV Milorad Pupovac nije ugrožen u Hrvatskoj.

Karamarko je, povodom pisma koje je Pupovac uputio predsednici Hrvatske u kojem je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije i poruke mržnje prema politickim, etnickim i drugim manjinama, rekao da osuduje bilo kakve nekulturne ispade prema bilo kome.

„Pupovac mora biti svestan da u Hrvatskoj nije ugrožen, da kao pripadnik srpske nacionalne manjine ima maksimalna prava i da mi sugrađane srpske nacionalnosti cenimo, sa njima radimo i saradujemo i ne pravimo nikakve razlike izmedu Hrvata, Srba, Ceha, Italijana ili Slovaka“, rekao je Karamarko novinarima u Zagrebu.

Linta ističe da brojne činjenice pokazuju da navedena izjava ne odgovara istini jer je HDZ nosilac antisrpske kampanje koja je počela krajem 2012. godine nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva prema kojim na području Grada Vukovara živi više od 33 posto stanovništva.

Na taj način bili su ispunjeni zakonski uslovi za službenu upotrebu ćirilice.

Međutim, na najavu bivše Vlade da će u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine postaviti dvojezične table na institucijama državne i regionalne vlasti u Vukovaru osnovan je početkom 2013. godine tzv. Štab za odbranu hrvatskog Vukovara uz aktivnu podršku HDZ, navodi se u saopštenju.

Linta podseća da je septembra 2013. godine započelo razbijanje i skidanje dvojezičnih tabli od strane tzv. Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara jer je ćirilica proglašena agresorskim pismom kojim se tobože vređaju osjećaji i stradanja pripadnika hrvatskog naroda.

Gradsko veće Vukovara, u kome HDZ ima dominantan uticaj, je avgusta 2015. godine izglasalo sramne izmene statuta Grada Vukovara prema kojim nisu predviđene dvojezične table na institucijama državne i regionalne vlasti, postavljanje dvojezičnih naziva ulica i trgova i dvojezični naziv Vukovara, podseća Linta.

Navedena odredba predstavlja otvoreno kršenje ustavnih i zakonskih odredbi i obaveza koje je Hrvatska preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU.

Pored toga, Hrvatski sabor na čelu sa HDZ-ovim predsednikom Željkom Reinerom će ponovo biti pokrovitelj obeležavanja Blajburga gde se otvoreno veliča ustaštvo i žali zbog propasti zločinačke NDH, a brojni članovi HDZ su otvorene pristalice ustaškog pokreta, navodi Linta.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh