Novosti online

Листе чекања за место у првом разреду

До почетка уписа првака има још месец и по дана, а у најтраженијим београдским осмолеткама већ су формиране листе чекања на место у првом разреду. На основу молби за пријем будућих првака пристиглих из разних крајева града поједине престижне школе већ би могле да оформе генерацију најмлађих школараца за следећу школску годину.

Јагма за место у клупама првака део је традиције ОШ „Дринка Павловић”. До првог фебруара, када је формално истекао рок за подношење пријава, стигло је између 80 и 90 молби родитеља да њихова деца постану ђаци ове куће знања. Она максимално може да упише 120 првака.

– Нећемо моћи да примимо све који желе да буду наши ученици, упркос молбама. Стриктно се придржавамо законског рока и више не примамо захтеве. Имамо их довољно за три одељења. Званично, упис првака почиње у априлу. Кад одмакне, кад упишемо децу која нам територијално припадају, отприлике у мају, видећемо колико ће остати места за оне који су поднели захтев да постану наши прваци, па ћемо и за њих заказивати тестирања – каже Урош Момчиловић, директор ОШ „Дринка Павловић”.

Предавањем молбе родитељи су испунили предуслов да њихова деца учествују у трци за столицу у најпопуларнијим кућама знања. Није извесно да ће сви малишани стасали за ђачке клупе бити уписани у жељене основне школе.

– Вишегодишње искуство потврђује да се за 50 одсто деце „са стране” која желе да иду у нашу школу та жеља на крају не оствари јер једноставно немамо места – објашњава Момчиловић.

За сваког будућег школарца у првом разреду мора бити места у осмолетки која му је најближа према месту становања, а ако места остане примају се и деца која школи територијално не припадају

Да се уписна политика мора одговорно водити, наглашава Драги Лукић, директор врачарске ОШ „Светозар Марковић”. Она је тренутно у изградњи, њени су ђаци „подстанари” у четири врачарске основне школе, а на основу приспелих молби за упис у први разред већ „има” два одељења.

– Не може се обећати деци и родитељима да ће бити примљени, па да се касније испостави да нема места. Када школа буде завршена, уписиваћемо 100 до 110 ђака у први разред, то су четири одељења. За сада бисмо на основу пријава већ могли да оформимо два одељења првака. Да ли ће та деца заиста постати наши ђаци зависи од одзива првака који нашој школи припадају по месту становања – закључује Лукић.

Комплетно обновљена осмолетка „Иван Горан Ковачић” на Звездари буди интересовање родитеља не само због одличних услова и модерне опреме, него због добре радне атмосфере и наставног кадра, уверен је Миомир Драгаш, директор те школе.

– Већ шест година уписујемо по четири одељења првог разреда, а сада нам стижу молбе за пријем првака, али и ученика старијих разреда – каже Драгаш.

За сваког будућег школарца у првом разреду мора бити места у осмолетки која му је најближа према месту становања, потврђују директори, а ако места остане примају се и деца која школи територијално не припадају.

Најстарија осмолетка у Србији „Краљ Петар Први” годишње уписује само три одељења првака, а једно увек чине малишани који не живе у њеном комшилуку.

– Недавно смо одржали родитељски за маме и тате будућих школараца. Највише их је интересовала безбедност деце. У последње време веома обраћају пажњу на то који се страни језици изучавају, код нас су то енглески и немачки. Треће међу главним питањима била је исхрана. Имамо ђачку кухињу. Продужени боравак је плус школи у очима родитеља будућих првака. Једно одељење могли бисмо да формирамо на основу пристиглих молби, и углавном тако на крају и буде – појашњава Младен Стевановић, директор ОШ „Краљ Петар Први”.

Слично је и у староградској ОШ „Вук Караџић”. У њој генерација броји око 100 ученика у четири одељења, а тридесетак захтева стигло је за пријем деце ван територије школе. Директор те осмолетке Златко Грушановић напомиње да већина школа ипак није пребукирана и да се молбе за упис деце „са стране” па и прваци примају и када се сваки званичан рок за упис најмлађе генерације основаца заврши.

————————————————————————————-

Најпопуларније куће знања

ОШ „Дринка Павловић”

ОШ „Светозар Марковић”

ОШ „Вук Караџић”

ОШ „Краљ Петар Први”

ОШ „Иван Горан Ковачић”

—————————————————————————————-

Родитеље највише интересују:

– безбедност деце

– страни језици

– исхрана

– продужени боравак

—————————————————————————————-

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh