Gradovi

Ljajić: Donećemo koaliciji tri-četiri odsto glasova

BEOGRAD – Socijaldemokratska partija Srbije poželjan je partner Srpskoj naprednoj stranci i toj koaliciji može doneti tri-četiri odsto glasova, izjavio je danas lider SDPS-a Rasim Ljajić ocenivši da će predstojeći izbori biti teški i neizvesni.

Gostujući na TV N1, Ljajić je rekao da su ti procenti realni.

„Ja računam da mi toliko imamo i verujem da koaliciji donosimo te glasove”, rekao je Ljajić, čija stranka će na predstojeće izbore izaći zajedno sa naprednjacima.

Ističe da SDPS kao manja stranka nikoga nije ucenjivala i da su uvek bili pouzdan partner.

„Mi smo realno donosili glasove i zato smo i poželjan partner SNS-u sada”, rekao je Ljajić.

Govoreći o datumu održavanja izbora, Ljajić kaže da je će to biti između 22. aprila i 22. maja, ali i da sve zavisi od dogovora pokrajinske Skupštine i republičkih organa vlasti.

Predstojeće izbore Ljajić vidi kao priliku da građani daju ili otkažu poverenje dosadašnjoj vladajućoj koaliciji, da ocene njihov rad ali i rad opozicionih stranaka.

Ne stidi se, rekao je, koalicije sa Demokratskom strankom od 2008, već da se naprotiv ponosi sa svim što je tada urađeno.

Na pitanje da li se oseća prozvanim kada premijer Aleksandar Vučić govori kako je prošla vlada loše radila i ostavila zemlju u problemima, Ljajić je odgovario potvrdno i dodao da se oseća prozvanim i kada je u pitanju ono dobro i ono loše.

U uspehe kabineta Aleksandra Vučića on ubraja ekonomske reforme koje su pozitivno ocenili i MMF i Svetska banka, otvaranje dva poglavlja u pregovorima sa EU ali i činjenicu da je, u uslovima migrantske krize, očuvana društvenu stabilnost.

“Imate permanentnu nestabilnost u svim država ali mi smo uspeli da sačuvamo stabilnost. Prilično smo neokrnjeni i neoštećeni u ovoj migrantskoj krizi”, rekao je Ljajić.

Komentarišići polemike na relaciji SNS-SPS on je naveo da ne želi da spekuliše o tome, ali ističe da će predstojeći izbori biti teški i neizvesni i da će SNS biti meta svih koji učestvuju na izborima.

Govoreći o kritikama koje je vladi uputio počasni predsednik SPS-a Milutin Mrkonjić da je stanica Prokop samo okrečena, Ljajić kaže da je to „slobodnije tumačenje“ ali da minimiziranje projekta nije dobro i korektno.

Prema njegovim rečima, lično je učestvovao u pregovorima i doveo ih do kraja sa kuvajtskum fondom i da je taj projekat uspeh sadašnje vlade.

Srbija traži dodatna pojašnjenja Haga za hapšenje radikala

Srbija je u korespodenciji sa predstavnicima Haškog tribunala i traži dodatna pojašnjenja u vezi njihovog zahteva da funkcioneri Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta, Petar Jojić i Jovo Ostojić budu uhapšeni, izjavio je Ljajić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom rekao je da se taj zahtev Tribunala ne ignoriše.

“Mi smo u razgovorima sa predstavnicima Trubunala isticali da Srbija ispunjava svoje međunarodne obaveze. Naravno, Srbija mora da štiti stabilnost, da štiti interese svojih građana. Želimo da se sve rešava u jednom postupku koji je u skladu i sa našom regulativom ali i sa međunarodnim standardima”, kaže Ljajić.

Na pitanje šta to konkretno znači, Ljajić je odgovario da to znači da Srbija razmatra taj zahtev, da želi da ispuni obaveze ali ponavlja da je najvažnije očuvati ukupnu stabilnost u društvu.

Prema njegovom mišljenju, taj slučaj ne može da izazove nikakav problem za državu jer Srbija nije rekla da neće da izvrši zahtev suda u Hagu.

“Kad imate izbornu kampanju, ako izlazite sa ovim zahtevom….. Ovo se dešava prvi put… Mi moramo da vodimo računa o ukupnim interesima zemlje ne da posmatramo jednosmerno saradnju sa Hagom”, navodi Ljajić.

Ljajić je naveo da kada kaže da će Srbija ispuniti obaveze, to ne znači da je rekao da će Srbija uhapsiti funkcionere radikala.

“Mi smo u korespodenciji sa predstavnicima Tribunala i tražimo dodatna pojašnjenja o slučaju.. “, naglasio je.

Haški tribunal optužio je troje bivših i sadašnjih funkcionera Srpske radikalne stranke za nepoštovanje suda zbog toga što su navodno, u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh