Novosti online

Љајић и Кркобабић у врху изборне листе СНС

СНС и ДС на ванредне изборе иду углавном са добро познатим коалиционим партнери са избора 2014. године, али уз понеко појачање.

Напредњаци, који су синоћ широм Србије започели прикупљање потписа, вероватно ће бити први на гласачком листићу. Према незваничним најавама, листу кандидата за посланике чији је носилац Александар Вучић требало би да предају сутра. СНС је свој блок из 2014. проширио, потписавши споразум са ПУПС-ом Милана Кркобабића, СНП-ом Ненада Поповића и Самосталним ДСС-ом Андреје Младеновића.

У медијима се већ увелико спекулише и о подели мандата, па би међу савезницима СНС-а највећи број посланика требало да добије СДПС Расима Љајића, и то девет или 10, ако њихов савез освоји 150 места у Народној скупштини, а следи Милан Кркобабић са осам.

Према непотврђеним информацијама, имена ова два страначка лидера требало би да буду у самом врху напредњачке изборне листе, међу првих пет места. У првих 150 посланика, пет би требало да буде и из Покрета социјалиста Александра Вулина, а четири или пет из Нове Србије Велимира Илића. СНП може да рачуна на три посланика, а Самостални ДСС на једног. Спекулисало се и да би два места требало да има СПО Вука Драшковића, али незванично сазнајемо да ће ова странка ипак моћи да рачуна на четири скупштинска мандата у првих 150.

Без обзира на то што су задржали старе савезнике, медији указују да су у СНС-у одлучили да измене и подмладе састав својих посланика, а очекује се да бити промењен и шеф посланичког клуба – не место Зорана Бабића, који прелази у неку од институција извршне власти, доћи ће његов досадашњи заменик Александар Мартиновић.

Своје савезнике са избора 2014. углавном је задржала и Демократска странка, али су и демократе у своју листу уврстиле нека појачања. У блоку око ДС-а на предстојећим изборима биће и Нова странка Зорана Живковића, Покрет за Крајину Бошка Ничића, Заједно за Шумадију Верољуба Стевановића, Заједно за Србију Душана Петровића и Демократски савез Хрвата у Војводини Томислава Жигманова.

„Демократска странка је потписала коалициони споразум са странкама и покретима који су се у протекле четири године борили против режима заснованог на лажима, обманама, застрашивању и пљачки грађана. Тражимо поверење које ћемо оправдати јер знамо колико дугујемо грађанима. Циљ нам је да на овим или следећим изборима срушимо актуелни режим, а уколико сада изађе две трећине бирача, Вучић је прошлост”, нагласио је председник ДС-а и носилац листе Бојан Пајтић, док је Зоран Живковић заједнички излазак на изборе, између осталог, прокоментарисао речима да они нису најбољи, али да од њих бољих нема.

С друге стране, као најзначајнији партнер Социјалистичке партије Србије на листи коју ће предводити ова странка требало би да остане Јединствена Србија Драгана Марковића. Недостатак ПУПС-а социјалисти ће покушати да надокнаде новим партнерима. Иако нам то нису званично потврдили, у СПС-у би могли да се окрену традицији, коју, по сопственим тврдњама, баштине – да у свој савез уврсте и Јошку Броза, лидера Комунистичке партије и унука Јосипа Броза, који је најавио и подршку Синдиката пензионера и Покрета за толеранцију.

Ивица Дачић још раније је потписао споразум о сарадњи са Зеленима Србије Ивана Карића, а са СПС-ом наводно ће на изборе и Активна Србија Душана Јањића.

У СПС-у су, на наше питање о томе ко би могао да буде на њиховој листи, казали да ће Ивица Дачић извршити „филигранско подешавање листе” и да је у току финална фаза кадрирања.

„Разматрамо кандидатуре значајног броја угледних ванстраначких личности који изражавају идејне и политичке симпатије према нашој опцији левице. СПС и јесте познат по томе да има јаку интелектуалну левицу. Једно је сигурно, Дачић ће, као и увек, сигурно приредити за све нас позитивна изненађења”, поручили су из СПС-а.

Какав год да буде распоред снага на левици, једна колона опозиционе деснице доживеће већу промену у односу на 2014 – ДСС и Двери заједно ће наступити на предстојећим изборима, а прва на листи биће Санда Рашковић Ивић, док ће се на другом месту наћи Бошко Обрадовић. Јуче је тим поводом у ДСС-у заседало председништво, док за сутра најављују седницу главног одбора.

„Наш договор је да и ДСС и Двери међу првих 13 посланика, за које очекујемо да ће се сигурно наћи у парламенту дају и по једног нестраначког кандидата”, кажу за „Политику” у ДСС-у.

Они наводе да ће листа бити формирана тако да сваки следећи кандидат буде из једне од две партије и додају да ће на сваком непарном броју, после имена Санде Рашковић Ивића и Бошка Обрадовића, бити име кандидата Двери, а на парном ДСС-а. То практично значи да ће Двери, ако ова коалиција освоји непаран број посланика, имати једног представника више у парламенту. У ДСС-у су нам потврдили и информацију да ће на листи међу првих 13 имена та странка кандидовати и Ђорђа Вукадиновића, уредника „Нове српске политичке мисли”.

А за то време, друга опција деснице која ће вероватно наћи у скупштини – СРС Војислава Шешеља – не планира никакве радикалније измене, осим што њихов лидер Војислав Шешељ овога пута неће бити у Хагу док се буде гласало. Међу именима која би требало да се нађу у врху листе СРС јесу Вјерица Радета, Зоран Красић, Божидар Делић и Милован Бојић.

Можда најмање јасна ситуација је засад у једној коалицији која ће такође први пут у том страначком саставу на републичке изборе – савезу СДС-а Бориса Тадића и ЛДП-а Чедомира Јовановића. На наше питање каква ће бити подела мандата и како ће се листа звати – нису одговорили.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh