• Zabava

  ЉИГ: Моравци постају престонца виолине, у суботу такмичењи за најбољег виолинисту

  Љиг – У месту Моравци код Љига од 25. до 27. августа биће одржан пети по реду Српски фестивал виолине “Моравачко ћемане”на ком ће се такмичити више од 20 виолиниста.

  Уредник програма фестивала Драгиша Симић, рекао је да виолина као национални инструмент има велики значај у српском култури, додајући да нема готово ниједног славља, а да се не чују звуци овог инструмента, нарочито у Шумадији.

  „Учесници ће се такмичити у три категорије и то од 7 до 12 година, од 12 до 16 година и старији од 16 година. Такмичари у прве две категорије свираће песму и коло, док ће сениори свирати и техничко коло. Победник ће добити виолину, рад Јана Немечка чија је вредност већа од 1.000 евра”, рекао је Симић.

   

  Председник жирија Драган Батавељић, истакао је да је виолина најомиљенији народни инструмент “продорног и нежног звука”.

  Он каже да је овај инструмент нашао место у свим музичким жанровима, али посебно у селима Моравци и Пироман у Kолубарском округу.

  „Сигуран сам да ће ово такмичење једног дана бити раме уз раме са Сабором трубача. Виолина може да препороди овај крај, из којег потичу бројни познати виолинисти који су били омиљени широм Србије али и даље, као што је Пироманац или покојни Бобан Воз који већ има наследнике“, рекао је Батавељић.

   

  Аутор фестивала Сретен Савић, подсећа да је манифестација први пут одржана 2012. године и да је значајна не само за Kолубарски округ већ и за целу Србију.

  Он додаје да ће већ у петак бити одржано ревијално вече, у суботу Моравачко прело, док ће у недељу бити одржано финално такмичење.

  „На жалост за сада радимо све сами, уз помоћ љубитеља виолине и дародаваца. Локална самоуправа је подржала прва три издања ове манифестације, међутим ове године ни она, нити Туристичка организација није учинила ништа на реализацији манифестације. Иако је удружење „Моје огњиште“ оснивач такмичења спремни смо да уступимо организацију онима који хоће да раде на томе. Свакако да бих желео да то буде Општина Љиг, али ако ту не буде разумевања тражићемо партнере“, рекао је Савић.

   

  Занимљиво је да у Kолубарском округу има на десетине виолиниста који живе само од музицирања.

  „Почео сам да свирам са осам година. Први мој наступ и први динар зарадио сам на Рајцу где ме је повео старији колега коме сам и данас захвалан. Није лако, често осванем на тезгама, али када нешто волиш ништа није тешко. Поврх тога одлично зарађујем и не жалим се“, каже двадесетогодишњи Стефан Стефановић, виолиниста из села Моравци.

   

  Према најавама организатора, овај иструмент могао би ускоро да добије и своје обележје у селу Моравци у виду споменика, чиме би заувек овај део Kолубарског округа био обележен као престоница виолине.

  Извор: Глас западне Србије

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com