Gradovi

Ljubičić: Sprečiti radikalizaciju mladih i ekstremizam

PRAG – Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić prenela je danas učesnicima ministarske konferencije Salcburškog foruma inicijativu potpredsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića za stvaranje regionalnog projekta deradikalizacije, kojim bi posebna pažnja bila usmerena na prevenciju radikalizacije mladih.

„U borbi protiv terorizma posebnu pažnju treba usmeriti na prevenciju radikalizacije mladih i sprečavanje razvoja bilo koje vrste ekstremizma u njegovoj ranoj fazi“, rekla je Ljubičić, koja učestvuje u Pragu, na ministarskoj konferenciji Salcburškog foruma.

Republika Srbija, kako je objasnila, prepoznala je značaj sprečavanja radikalizacije i u Nacionalnoj strategiji za prevenciju i borbu protiv terorizma i kao prvu prioritetnu oblast u Akcionom planu definisala je upravo prevenciju radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma.

„Republika Srbija je partner u zajedničkoj borbi protiv terorizma, što smo više puta i praktično dokazali. Jedan od stalnih zadataka je razvoj i unapređenje postojeće bilateralne međunarodne operativne policijske saradnje, kao i saradnje i razmene informacija i u okviru regionalnih i globalnih inicijativa, kao i sa Interpolom i Evropolom“, rekla je Ljubičić.

Govoreći o aktuelnoj migrantskoj krizi, Ljubičić je istakla da je Srbija do sada uložila ogromne napore kako bi adekvatno pristupila problemu migranata i rešila ga na najhumaniji mogući način, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Svesni smo toga da je izbeglički talas najviše pogodio države Zapadne Evrope, jer te zemlje predstavljaju njihovu krajnju destinaciju. Ali neophodno je istaći da su i zemlje „balkanske rute“ podnele i podnose veliki deo tereta u suočavanju sa ovim izazovom“, rekla je Ljubičić naglasivši da je Srbija, iako je samo kandidat za članstvo u EU, pokazala da može dosta da doprinese u kontroli migrantske krize.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova je ukazala da zabrinjava činjenica da još uvek ne postoji zajednički definisan i jasan plan za dugoročno rešenje migrantske krize.

U skladu sa dogovorom postignutim u Briselu na Samitu šefova zemalja Evropske unije i zemalja na „balkanskoj ruti“, uz pomoć donatora, kako je rekla, obezbeđen je smeštajni kapacitet za 6.000 ljudi, duž rute, od juga ka severu zemlje.

„Uspostavili smo 13 prihvatnih centara, uz stalne Centre za azil, u kojima je migrantima 24 časa dnevno na raspolaganju bila sva neophodna pomoć – hrana, voda, odeća, obuća, lekovi, kao i medicinska i psiho-socijalna zaštita. Značajna sredstva za realizaciju svega toga izdvojila je Republika Srbija iz svog budžeta“, naglasila je državni sekretar MUP-a.

Ljubičić je ukazala da je u poslednje vreme uočeno da se „naleti“ migranata opet povećavaju iz meseca u mesec i da je državna granica sa Bugarskom postala ulazna tačka u Srbiju koja je pod najvećim pritiskom, kao i da je poslednjih meseci uočen ponovni porast broja lica sprečenih u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice sa Makedonijom i Mađarskom.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije preduzima pojačane mere, usmerene pre svega, na najvažnije ulazne tačke na teritoriji Srbije“, istakla je Ljubičić i dodala da se na granici sa Bugarskom nalazi 50 policajaca iz više zemalja, koje će finansirati Evropska unija u okviru programa „specijalne mere 2“.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh