Gradovi

Ljubičić: Srbija spremna za doprinos stabilnosti regiona

BEČ/BEOGRAD – Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić izjavila je danas u Beču da je Srbija čvrsto opredeljena da se, bez obzira na poteškoće sa kojima se susreće, angažuje u svim procesima regionalne bezbednosti i da pruži pun doprinos stabilnosti, miru i razumevanju u regionu, kroz nacionalne mehanizme kontrole i punu saradnju sa međunarodnim partnerima.

„Želimo da budemo deo svih rešenja, kada je reč o kontroli migrantske krize, da solidarno preuzmemo odgovornost i uložimo maksimalne napore. Samo u zajedničkom delovanju svih zainteresovanih strana, uz jasno i precizno definisane stavove, možemo doći do efikasnog i trajnog rešenja“, rekla je Ljubičić na Konferenciji o migracijama u Beču, navodi se u saopštenju MUP-a.

„Svesni smo da je izbeglički talas najviše pogodio države Zapadne Evrope, jer te zemlje predstavljaju krajnju destinaciju migranata. Ali neophodno je istaći da su i zemlje „balkanske rute“ podnele i podnose veliki deo tereta u suočavanju sa ovim izazovom. Verujem da smo jasno pokazali da Srbija, iako je samo kandidat za članstvo u EU, može dosta da doprinese u kontroli migrantske krize“, istakla je Ljubičić.

Ona je dodala da je u Srbiji tokom 2015. godine registrovano više od 600.000 migranata, dok je tokom ove godine granice Republike Srbije prešlo više od 100.000 izbeglica.

„Ostajemo maksimalno dosledni politici poštovanja ljudskih prava migranata i saosećamo sa njima. Kako bi odgovorila na humanitarne potrebe, Republika Srbija je od samog početka migrantske krize aktivno sarađivala sa međunarodnim i lokalnim humanitarnim organizacijama, tako da smo zajednički, kroz timski rad, uspeli da pružimo svu neophodnu pomoć i podršku ljudima koji su prošli kroz teritoriju Republike Srbije, a to činimo i danas. Uspostavili smo 13 prihvatnih centara, uz stalne Centre za azil, u kojima je migrantima 24 časa dnevno na raspolaganju sva neophodna pomoć“, naglasila je Jana Ljubičić.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije usvojila Plan reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata za period oktobar 2016 – mart 2017. godine, koji će podrazumevati i adekvatnu zaštitu migrantske populacije u zimskim uslovima.

Ljubičić je rekla da je velika pažnja usmerena ka sprečavanju krijumčarenja, između ostalog i zato što se među migrantima mogu naći i potencijalne žrtve trgovine ljudima.

„Problem iregularnih migracija, krijumčarenje ljudi i pojave velikog broja ilegalnih migranata se ne može odvojiti od problema trgovine ljudima i njihove ugroženosti od eksploatacije kroz različite oblike – seksualnu, radnu, prinudu na vršenje krivičnih dela, kao i kroz druge oblike eksploatacije“, navela je državni sekretar Jana Ljubičić.

Na Konferenciji su učestvovali šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, generalni direktor Međunarodnog centra za razvoj politika migracija Mihael Špindeleger, evropski komesar Johanes Han, kao i drugi zvaničnici, dodaje se u saopštenju.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh