• Novosti online

  Љубљанска банка у Стразбур по хрватске дугове oд пре 40 година

  СТРАЗБУР Словенија је тужила Хрватску Европском суду за људска права жалећи се на поступање хрватских судова у споровима које је покренула словеначка „Љубљанска банка” ради наплате дугова од хрватских компанија насталих пре распада СФРЈ, преноси Танјуг.

  У најави Европског суда за седницу која ће се одржати у среду, 12. јуна, пише да ће Велико веће (од 17 судија) разматрати прихватљивост ове тужбе у којој Словенија тврди да су хрватски судови „неправични, недовољно непристрасни и дискриминаторски”.

  Након седнице, суд ће почети са расправама, које ће се одржати „у приватном поступку”. Одлука о прихватљивости тужбе ће бити донета у каснијој фази, наводи се у информацији суда.

  Словенија се тужбом жали на понашање судских и извршних власти у Хрватској у вези са имовином и потраживањима Љубљанске банке дд, деоничког друштва основаног према словеначком праву и њене главне филијале Љубљанска банка Загреб, у Хрватској, у контексту распада бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ), навео је Европски суд.

  Влада Словеније је у тужби указала да су између 1991. и 1996. године Љубљанска банка и њена филијала у Загребу покренуле поступке пред хрватским судовима против одређеног броја хрватских компанија, тражећи отплату дугова уговорених у бившој СФРЈ, углавном током 80-тих година прошлог века.

  Током 1994. године више од 80 таквих предмета је било пред хрватским судовима.

  Неки су и даље у току, други су окончани пресудама којима се одриче право Љубљанске банке да буде странка пред хрватским судовима, док у неким другим случајевима пресуде у корист банке никад нису могле да буду извршене.

  У 2007. години Љубљанска банка изнела је сличне притужбе пред Европски суд за људска права у спору Љубљанска банка против Хрватске, жалећи се због неспровођења два судска налога за извршење у донета у њену корист у спору против хрватске компаније шећера поводом наплате дуга.

  Међутим, 2015. године Европски суд је овај случај прогласио неприхватљивим, јер је банка била под контролом државе и није имала право да поднесе представку, наводи Европски суд.

  У септембру 2016. Влада Словеније поднела је нову представку Европском суду против Хрватске, жалећи на многобројне повреде права на правично суђење.

  Словенија тврди да је Љубљанска банка и даље жртва произвољног тумачења словенчког права пред хрватским судовима, супротно хрватским правилима о сукобу (надлежности) што, како наводи, доводи до константног произвољног порицања банкиног права да буде странка у датим судским поступцима.

  Словенија, такође, наводи кршење права Љубљанске банке на правну сигурност, једнакост пред законом и контрадикторни поступак.

  Поред тога, жали се и на неразумно трајање поступака, и на кршење права на непристрасно и независно судство кроз мешање хрвстских извршних власти у поступак пред судом.

  На крају, жали се и да је било немогуће да добије извршење коначних пресуда у многим случајевима.

  Према наводима словеначке владе, такође је било неколико кршења права Љубљанске банке на мирно уживање својине, забране дискриминације и права на ефикасан правни лек, која су гарантована Европском конвенцијом о људским правима.

  Хрватска влада је послала свој одговор на представку 28. октобра 2016. године, а 18. децембра 2018. године судско веће је проследило овај случај Великом већу Европског суда на одлучивање.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com