• Analize I Kolumne

  Локални медији у сендвичу оператора и страних канала

  Последњих година угашено је на десетине врло гледаних, популарних и утицајних локалних телевизија у Србији.

  Неке су биле жртве накарадних приватизација, али већина није могла да преживи и удавила се у „сендвичу“ оператора и страних (прекограничних) канала.

  Да бисте разумели објаснићу вам зашто је тај „загрљај“ оператора и страних телевизија, које се реемитују у кабловским мрежама у Србији, за локалне телевизије био фаталан.

  Када вам на кућну адресу бану из СББ, КДС, Телекома…нудећи на десетине домаћих и страних канала ви сте у дилеми коју понуду да одаберете. И логично ко има најбољу цену, избор канала, квалитет слике и тона…добиће вашу наклоност и претплатићете се на ту мрежу.

  Тек кад стигне први рачун видећете да сте потписали да не можете да мењате провајдере без обзира што он мења садржај понуде, повећава цену, мења редослед канала, неке (због којих сте се можда и претплатили) избацује из основног пакета, итд.

  А обичан гледалац који плаћа кабловску телевизију не зна и не занима га на који начин и под којим условима провајдери уговарају емитовање телевизијских програма у својим мрежама.

  Да бисте ви у некој мрежи гледали TLC, Animal Planet, Euro Sport или Fox оператори власнику тог страног канала плаћају од једног евро-цента до једног евра по кориснику, зависно од договора.

  Ако неки провајдер има милион корисника, а у мрежи има 50 страних канала, сами израчунајте колико „наших“ пара одлази преко границе.

  Истовремено све домаће телевизије оператори преузимају потпуно бесплатно, а не тако ретко од неких траже да им плате што ће их уврстити у своју мрежу или захтевају да им гратис рекламирају понуду. Што је још неповољније за домаће емитере, ако не прихватају услове оператора, без обзира што имају дозволу регулатора (РЕМ) они могу да их избаце из мреже.

  Управо тако се годинама вршила дискриминација над локалним телевизијама и њихово континуирано уништавање. Оператори су плаћали накнаду прекограничним каналима, а домаће телевизије су бесплатно уступале своје програме провајдерима који су их продавали грађанима.

  Замислите шта би се десило ако сви домаћи канали одлучили да изађу из кабловских мрежа. Ко би се тада претплатио на кабловску телевизију у којој нема ни једног домаћег канала.

  Да ли би то био интерес Србије, да се грађанима ускрати да гледају домаће телевизије?

  Истовремено док су страни (прекогранични) канали преузимали примат заузимајући најбоље позиције у нумерацији, препуни домаћих реклама (што наши закони забрањују), без било каквих обавеза да поштују домаће законе, да плаћају надокнаду РЕМ-у, СОКОЈ-у, ОФПС-у, локалне телевизије грцају у проблемима. У случајевима (а таквих је било) да су неки провајдери из своје мреже избацивали домаће канале они су се аутоматски гасили,без обзира што су имали дозволу регулатора.

  Локалне телевизије, за разлику од прекограничних, морају да имају опрему, студија, технику, људе, да плаћају порезе и доприносе, надокнаде РЕМ-у, СОКОЈ-у, ОФПС-у…

  Као што се види у овом „сендвичу“ мали број локалних телевизија је преживео. Тај тренд ће се наставити, али још брже него до сада.

  Да би опстале домаће телевизије неопходно је да РЕМ поштује постојеће законе, да забрани нелегално емитовање реклама на прекограничним каналима (према подацима РЕМ-а око 11% маркетиншког буџета одлази тим телевизијама, око 20 милиона еура годишње и ни један еуро локалним емитерима) и да се законом утврди обавеза да оператори плаћају надокнаду по сваком кориснику свим домаћим телевизијама које се налазе у њиховим мрежама.

  Само тако сви учесници у медијској-тржишној утакмици у Србији имаће исте услове, а то је један од захтева ЕУ и Споразума о придруживању и стабилизацији чији је потписник Република Србија.

  Према мојим сазнањима око 50 локалних телевизија, које су најзначајније за информисање локалног становништва, налази се на корак до затварања.

  Држава Србија је на потезу: да ли су грађанима Србије који плаћају кабловску телевизију, посебно у унутрашњости, важнији ТВ Врање, РТВ Маг, ТВ Здравље или TLC, AXN, Animal Planet, Universal …и да ли је боље за Србију да новац грађана којим плаћају кабловске телевизије и домаћих компанија намењен за оглашавање одлази на иностране рачуне или локалним телевизијама које део тих пара кроз ПДВ враћају у буџет?

  Аутор: Драгиша Ковачевић

  Изворmediadaily.biz

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com