Gradovi

Lončar: Pacijenti na prvom mestu, ustanove da iskoriste kapacitete

BEOGRAD – Pacijenti su na prvom mestu i ne može se više dešavati da neka zdravstvena ustanova ne iskoristi svoje kapacitete, a da u nekoj postoje viškovi, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i poručio da se za taj problem mora naći rešenje.

„Poručio bih svima- pacijenti su na prvom mestu, naćiće se rešenje i ne može neka ustanova da ne iskoristi kapacitete, a u nekoj da imate viška, imajte to na umu“, rekao je Lončar za RTV Pink komentarišući pisanja beogradskih medija o tome da je rukovodstvo VMA naložilo načelnicima klinika da smanje broj prijema civilnih pacijenata u toj ustanovi.

Lončar je rekao da „neki drugi interesi neće da postoje i da za sve imamo rešenje, pa ćemo imati i za to“.

„Ne možete da opravdate da negde imate prazno, a negde se radi, nemojte to da radite, sedite i dogovorite se da to funkcioniše“, poručio je Lončar.

Inače, prema pisanju „Blica“, upozorenje za smanjenje broja civilnih pacijenata na VMA usledilo je jer je prošle godine u toj ustanovi lečeno 25 odsto pacijenata više koji nisu ugovoreni sa RFZO i za koje lečenje nije plaćeno.

Ministar Lončar je gostujući na Pinku takođe rekao i da se epiduralna anestezija ne naplacuje ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi.

„Proverili smo, ne naplaćuje se epidural nigde. Republička stručna komisija je donela to rešenje, nigde se ne naplaćuje i svuda je besplatna epiduralna anestezija, to ide na teret RFZO iako sa manje novca raspolažemo nego ranije“, kazao je on odgovarajući na kritike roditeljskog portala Bebac.

Lončar je kazao da u saopštenju Bebca nigde ne piše da se epidural naplaćuje i da je „problem prebačen na politički nivo jer nema argumenta“.

Lončar je rekao i da je problem nedostatka anesteziologa kojima je za obuku i specijalizaciju potrebno pet , šet godina problem sa kojima se suočavaju zdravstvene ustanove u celoj Evropi i da to nije samo problem u Srbiji.

Govoreći o poslednjem slučaju ubistva medicinske sestre u Šapcu Lončar je kazao da više nema vremena, da se ne može čekati i da će se odmah uputiti inicijativa za izmenu zakona po kome bi svaki napad na medicinskog radnika u okviru zdravstvene ustanove bio tretiran kao jedno od najtežih krivičnih dela i za to dobile maksimalne kazne.

Takođe je dodao da se psihijatrijski bolesnici ubuduće neće moći bez prisustva psihijatra da u domovima zdravlja od lekara opšte prakse dobiju terapiju.

Foto Tanjug, S. Radovanović (arhiva)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh