Svet

London odbacio odluku o oslobađanju Asanža

Međutim, britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond odbacio je juče kao „smešan“ izveštaj radne grupe Ujedinjenih nacija, koja je zaključila da je Džulijan Asanž nezakonito pritvoren i dodao da je osnivač Vikiliksa i dalje begunac od pravde. „Odbacujem odluku te radne grupe“, rekao je Hamond za ITV njuz, prenosi Rojters. „To je grupa sačinjena od ljudi koji nisu iz struke, a ne od pravnika. Džulijan Asanž je begunac od pravde. On se skriva od pravde u Ambasadi Ekvadora“, rekao je Hamond, prenosi FoNet.

Prema njegovim rečima, Asanž može da izađe kad god to odluči, ali će, ako to izabere, morati da se suoči sa pravdom u Švedskoj. Iskreno, to je smešna odluka radne grupe i mi je odbacujemo, izjavio je Hamond.

Prema izveštaju Si-En-Ena, izvor iz londonske policije je rekao da njen stav o Asanžu nije promenjen i da se razmatraju i „tajne taktike“.

Asanž se sklonio u Ambasadu Ekvadora u Velikoj Britaniji da ne bi bio izručen Švedskoj po optužnici za seksualno zlostavljanje, i potom, kako veruje, Sjedinjenim Državama. Švedsko tužilaštvo takođe želi da ga ispita zbog optužbi za silovanje dok je boravio u toj zemlji 2010. godine. AP podseća da je upravo u tom periodu Vikiliks privukao veliku pažnju objavljivanjem poverljivih dokumenata iz arhiva SAD, Velike Britanije i drugih zemalja. Asanž negira navode iz optužnice, ali je odbio da se vrati u Švedsku radi saslušanja.

„Smatram da sam oslobođen“

„Zatvaranje bez zakonitih osnova danas je proglašeno nezakonitim i smatram da sam ovom odlukom oslobođen“, izjavio je Džulijan Asanž. On je govorio preko video-linka iz Ambasade Ekvadora u Londonu. Uz zahvalnost UN zbog „presude“, Asanž je dodao da će takva odluka pomoći u slučaju njegovog oslobađanja, ali će imati i poseban značaj za sva „neosnovana zatvaranja“. „Ako Velika Britanija i Švedska nastave da sabotiraju zaključke radne grupe UN-a, osetiće diplomatski pritisak“, zaključio je osnivač Vikiliksa.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh