Gradovi

LSV protestvuje zbog neregistrovanja VANUK

NOVI SAD – Stručni Savet za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas je protestvovao što Privredni sud u Novom Sadu još nije registrovao Javnu ustanovu Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture, već kometariše ustavnost nekadašnje VANU.

U saopštenju se navodi da je Skupština AP Vojvodine pre više od pola godine donela odluku o osnivanju Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture, a da ta institucija do danas nije registrovana.

„Umesto da, poštujući zakone i Ustav Srbije donese odluku o registraciji Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture, Privredni sud u Novom Sadu se upustio u komentarisanje ustavnosti nekadašnje Vojvođanske akademije nauka, čime je daleko izašao iz okvira svojih nadležnosti“, kaže se u saopštenju.

U LSV-u ističu da se takvim postupkom „u potpunosti poništava podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, jer je predmet koji je bio u isključivoj nadležnosti suda, protivustavno prenet u nadležnost Vlade Srbije“ koja, kako se ističe, „nije organ koji je nadležan za ocenu ustavnosti akata“.

Slučaj Javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture, kako smatraju u LSV-u još je jedan „dokaz nepostojanja pravne države“.

„Ponižavanje Vojvodine na ovakvim primerima, oduzimanje prava da se bavi naukom i slični kolonijalni pristupi, nameću potrebu pronalaženja novih modela borbe protiv centralističke politike pogubne za razvoj društva u celini“, kaže se na kraju saopštenja.

Foto LSV logo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh