Gradovi

Lugovoj: Optužbe protiv mene su apsurdne

MOSKVA – Andrej Lugovoj, jedan od dvojice Rusa koji su u danas objavljenim rezultatima britanske istrage imenovani kao ubice kritičara Kremlja Aleksandra Litvinjenka, izjavio je da su optužbe protiv njega apsurdne.

„Rezultati istrage koji su danas objavljeni još jednom potvrđuju antiruski stav Londona, ograničeno gledanje na stvari i nespremnost Britanaca da utvrde istinski uzrok Litvinjenkove smrti“, rekao je sada ruski poslanik Lugovoj agenciji Interfaks.

Istovremeno, udovica bivšeg ruskog špijuna Marina Litvinjenko, izrazila je danas u Visokom sudu u Londonu zadovoljstvo zaključcima britanske istrage i pozvala britansku vladu da preduzme korake protiv ruskih agenata koji operišu u Britaniji i da uvedu sankcije protiv Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina, prenele su agencije.

Britanski sudija Robert Oven rekao je ranije danas, na kraju javne istrage o smrti bivšeg agenta ruskog KGB-a Aleksandra Litvinjenka, da je ruski predsednik Putin verovatno odobrio njegovo trovanje radioaktivnom supstancom u Londonu 2006. godine.

„Operaciju FSB-a (ruske bezbednosne službe) s ciljem ubistva Litvinjenka verovatno je odobrio… predsednik Putin“, rekao je Oven u londonskom Visokom sudu, preneo je AFP.

Prema rezultatima istrage u Britaniji, postojalo je lično neprijateljstvo između Litvinjenka i Putina, te su ruski predsednik i članovi njegove administracije imali motive da ubiju bivšeg ruskog špijuna, navodi Rojters.

Kremlj je uvek negirao da je umešan u taj slučaj.

Litvinjenko (43), otvoreni kritičar Putina koji je pobegao iz Rusije šest godina pre nego što je ubijen, preminuo je nakon što je u londonskom hotelu popio zeleni čaj u kojem se nalazio redak radioaktivni izotop polonijum-210.

Otrovali su ga bivši član obezbeđenja KGB-a koji je u međuvremenu postao poslanik Andrej Lugovoj i njegov kolega Dmitrij Kovtun, navodi se u izveštaju britanskog višeg sudije Ovena.

I Lugovoj i Kovtun poriču bilo kakvu umešanost u ubistvo Litvinjenka.

AP Photo/Matt Dunham

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh