Novosti online

Мађари оптужили за тероризам Сиријца који је пробио кордон

Суботица – Против Сиријца који је учествовао прошлог септембра у рушењу ограде на мађарској граници је у Мађарској подигнута оптужница за тероризам и незаконит прелазак границе. Мађарска државна агенција (МТИ) пренела је изјаву портпарола тужилаштва жупаније Чонград, Ференца Санке да је оптужени био учесник масовних нереда, да је извршио противзаконит прелазак државне границе, односно акт тероризма.

Оптужени Сиријац ухапшен је у мађарском граду Ђеру и налази се у притвору. Тужилаштво тврди да је током септембра прошле године оптужени лично, али и уз помоћ кријумчара доводио људе из Сирије преко Турске до граничног прелаза Реске. У оптужници је детаљно реконструисано да је 16. септембра оптужени са групом људи дошао до граничног прелаза који је био затворен и ојачан полицијским кордоном како би се распитао о начину преласка.

Mаса је, видевши да се прелаз не отвара, почела да баца каменице и друге предмете на полицијски кордон. Према наводима оптужнице поменути Сиријац је мађарским полицајцима дао рок од два сата да отворе гранични прелаз, и наговестио је могућност напада и разбијања кордона. Маса је постајала све агресивнија и почела је да каменује полицију. Сиријац је, наводи се у оптужници, три пута бацио камен на полицијски кордон, а током тих немира мигранти су срушили ограду, разбили ланац на капији и противзаконито прешли на територију Мађарске. Оптужени је том приликом поставио и двоје малолетне деце пред полицијски кордон, навео је портпарол тужилаштва.

МУП: Србија није затворила границу са Македонијом
Србија је почела да примењује договор директора полиције земаља региона, којим је предвиђено заједничко регистровање избеглица на грчко-македонској граници, али није затворила границу са Македонијом, наводе у МУП-у.„Од сад се заправо врши профилација мигранта од свих потписника поменутог протокола, што подразумева јачу контролу границе у циљу спречавања илегалних миграција”, рекла је Биљана Поповић Ивковић, шеф Бироа за сарадњу са медијима МУП-а Србије. (Танјуг)

Да подсетимо, након што је Мађарска у септембру потпуно затворила граничну линију бодљикавом жицом, на стотине миграната остало је заробљено на ничијој земљи између Србије и Мађарске. У једном тренутку, 16. септембра они су пробили кордон, због чега је мађарска страна употребила водене топове, сузавац, а мигранте који су покушали да пређу растерала ударцима пендрека. У овом метежу повређени су и новинари РТС-а.

Овај догађај довео је и до размене протестних нота између две земље, те је Србија протестовала што је са територије Мађарске воденим топовима деловано на територији Србије, док је мађарска страна приговорила што су са српске стране дошле каменице које су падале по њиховој полицији.

Кријумчар заустављен пуцњима

Мађарски медији пренели су да је дошло до праве полицијске потере, у којој је полиција испалила и неколико пуцњева, на „форд фокус” српских регистарских ознака у којем је српски држављанин кријумчарио петоро Мароканаца. У вестима нема детаља о имену возача и регистарским ознакама из Србије, али се наводи да је код себе имао и материју налик на дрогу.

Полицијска патрола жупаније Бач–Кишкун прво је покушала да заустави возило на путу 55 према Сегедину, али је возач избегао патролу. У потеру за њим се онда код Морахалома укључила и полиција жупаније Чонград, а возач „форд фокуса“ је побегао на ауто-пут према Будимпешти. Хици који су зауставили бегунца испаљени су како би се заштитио живот полицајаца пошто је возач кренуо према њима, наводи се у извештају мађарских медија.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh