Gradovi

Magla smanjuje vidljivost i usporava saobraćaj

BEOGRAD – Ovog jutra na području Srbije nema padavina, saobraćaj usporava magla koja smanjuje vidljivost na 50-100 metara na području Sjenice, Velikog Gradišta, Kikinde i na Crnom Vrhu kod Bora, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMS S).

AMS S upozorava vozače na mraz koji nas, prema rečima meterologa, očekuje i tokom dana kada temperature u većini mesta neće preći nulti podeljak.

Poledica na putevima je prisutna i pored preventivnog posipanja svih kritičnih deonica od strane zimske službe Javnog preduzeća „Putevi Srbije“. Zbog jakog mraza dolazi do stvaranja poledice što predstavlja opasnost od gubljenja kontrole nad vozilom, posebno ukoliko

brzina nije prilagođena.

Zato iz AMS S savetuju da se na put kreće isključivo sa dobrim zimskim gumama koje imaju najmanju dubinu šare od četiri milimetra.

Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od četiri milimetra.

Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su

označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Prema posednjim informacijama Uprave granične Policije Republike Srbije, na našim terminalima nema dužih zadržavanja putničkih vozila.

AMS S podseća da je otvoren granični prelaz Horgoš II (Reske) samo za putnička vozila.

Radno vreme ovog graničnog prelaza je od 07-19 časova isključivo za putnička vozila.

Danas od 12.00 časova, na državnom putu I A reda (auto-put E-75) za saobraćaj će biti otvorena petlja Novi Sad – Sever, koja preko servisnih saobraćajnica povezuje auto-put (E-75) sa novoizgrađenim Bulevarom Evrope u Novom Sadu.

Foto Tanjug, J. Pap/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh