Novosti online

Мајка Тереза и Скендербег поделили албанске одборнике

Бујановац – Представници албанских политичких партија у бујановачкој скупштини не одустају од онога што су наумили. На последњој седници локалног парламента иновирали су недавно одбијен предлог на седници општинске комисије за промену назива улица и тргова да се градски трг и главна улица у Бујановцу, који годинама носе назив српског вожда Карађорђа Петровића, преименује у трг и улицу Мајке Терезе (о чему је „Политика“ писала). Тада су пресудила три српска гласа против, у односу на два албанска за усвајање предлога, али је ипак кључно било одсуство два Албанца у комисији, који би вероватно гласали за тај предлог.

Овога пута пред одборницима су се нашла два предлога. Док су одборници владајуће Демократске партије, актуелног председника општине Нагипа Арифија и Покрета за демократски прогрес Јонуза Муслијуа, председника СО и Националног савета албанске националне мањине, остали доследни свом предлогу, одборници опозиционе Партије за демократско деловање (народног посланика Шаипа Камберија) сматрали су да је адекватније да најлепши део Бујановца носи име Скендербега. И почели су да убеђују једни друге да је њихов предлог бољи…

Када се приступило гласању за први, тј. други предлог, установљено је да оба немају потребну већину. И једни и други гласали су за свој, а против предлога друге стране. Српски одборници, очекивано, били су против оба предлога. Министарство за државну управу и локалну самоуправу, чија је реч последња око усвајања или одбацивања предлога о промени назива улица и тргова, бар за сада неће морати да пресуђује.

На иницијативу Албанаца, прошле године су у Бујановцу промењени називи 22 улице, са чиме су се сложили и представници српских политичких партија и група грађана у комисији и локалном парламенту. Поред осталих, „нестале” су улице са именима знаменитих Срба: Цара Лазара, Царице Милице, Цара Душана, Живојина Мишића, Доситеја Обрадовића, Димитрија Туцовића, Светозара Марковића, Стевана Сремца, Бановић Страхиње… А освануле са називима: Ђаковачка, Призренска, Самија Фрашерија, Наима Фрашерија, Миђенијева, Асрденијева, Шабана Бајрамовића, Бекима Фехмијуа… Образложење је било да у наведеним улицама већинско становништво чине Албанци и Роми.

Хоће ли албанске партије у Бујановцу успети у намери да обришу и име српског вожда, остаје да се види.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh