Gradovi

Makedonija zatvorila granicu za izbeglice

SKOPLJE – Makedonija je danas zatvorila za izbeglice svoju granicu sa Grčkom, navodeći kao razlog probleme sa njihovim daljim prolazom duž balkanske rute.

Grčka policija je saopštila da je oko 650 tražilaca azila iz Sirije, Iraka i Avganistana ostalo zarobljeno na makedonskoj granici, odnosno u izbegličkom kampu na granici, prenela je agencija AP.

Veći broj njih čeka na makedonskoj granici još od sinoć, kad je ona zatvorena.

Makedonske vlasti navode kako se čini da je problem samo privremen, a započeo je u Sloveniji kad je došlo do poremećaja u železničkom saobraćaju, koji izbeglice koriste da bi stigle u Austriju.

Kao rezultat toga, Slovenija, Hrvatska i Srbija su prestale da propuštaju izbeglice, podseća AP.

Srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da migranti koji ne izraze zahtev da azil traže na teritoriji Austrije i Nemačke, od danas neće moći da prođu kroz teritoriju Srbije.

„Od danas na osnovu odluke austrijske vlade, koja nam je dostavljena preko vlada Slovenije i Hrvatske, migranti neće moći da nastavljaju svoje kretanje ako nisu izrazili nameru za traženje azila na teritoriji Austrije i Nemačke“, rekao je Vulin novinarima prilikom obilaska privremenog Prihvatnog centra za migrante u Adaševcima.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da će, nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim prelaza granica za izbeglice, i Hrvatska uvesti nova pravila.

„Uz do sada tražene podatke biće dodat i podatak da li traže azil u Nemačkoj ili Austriji“, izjavio je Ostojić za Hinu.

Foto Tanjug, N. Jovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh