Gradovi

Mali i Ditman o unapređenju uslova u romskim naseljima

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao sa danas sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Akselom Ditmanom sa kojim je, između ostalog, razgovarao o saradnji na unapređenju uslova života u romskim naseljima.

Kako je navedeno u saopštenju Gradske uprave, glavna tema razgovora bila je realizacija juče potpisanog sporazuma o sprovođenju projekta tehničke saradnje „Osnovno snabdevanje pijaćom vodom i sanitarnom opremom neformalnih naselja u Beogradu“ kojim će se stanovnicima neformalnih romskih naselja omogućiti snabdevanje mobilnom pijaćom vodom i sanitarnim kabinama u trajanju od šest meseci.

To je projekat između Grada Beograda, odnosno Sekretarijata za socijalnu zaštitu i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, piše u saopštenju.

Kako se precizira, realizacijom projekta će za 145 romskih porodica koji žive u neformalnom naselju kod okretnice autobusa 75 na Novom Beogradu i u naselju Mirijevsko brdo na opštini Zvezdara biti obezbeđeni znatno bolji uslovi života.

Sagovornici su se saglasili da se tim projektom šalju dve značajne poruke – da Grad na konkretan način vodi računa o potrebama Roma i da pokazuje da ima kapaciteta za realizaciju zajedničkog projekta sa važnom organizacijom kakva je GIZ, navodi se u saopštenju u kom dodaje da je dogovoreno da Mali i Ditman prisustvuju svečanom obeležavanju početka realizacije projekta.

Na sastanku je bilo reči o mogućnostima saradnje sa Nemačkom razvojnom bankom na realizaciji dva projekta javno-privatnog partnerstva u komunalnim delatnostima, a to su projekat prerade otpadnih voda i projekat daljinskog grejanja u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik je informisao ambasadora i o sastanku sa direktorom kompanije Simens na temu mogućnosti finansiranja projekta javno-privatnog partnerstva u oblasti javnog osvetljenja, o napretku radova u okviru projekta „Beograd na vodi“, kao i o saradnji između kompanije Ikarbus i nemačke kompanije Mercedes u nabavci novih autobusa za javni prevoz grada.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, dodaje se u saopštenju.

Foto Tanjug, N. Jovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh