Novosti online

Мали: Народне кухиње се не укидају, наводи о томе обмана

Народне кухиње у Београду се не укидају, оне настављају да раде и нико од социјално угрожених грађана неће остати без оброка, поручио је данас градоначелник Београда Синиша Мали, истичући да наводи о укидању народних кухиња представљају обману и део политичке кампање.

„Не могу да разумем да се неко игра са судбинама људи који су социјално најугроженији у граду. Разумем да је кренула прљава кампања, али не разумем да неко обмањује јавност на овакав начин, јер је овим људима важно да ли ће добити или неће добити оброк”, рекао је Мали Танјугу.

Градоначелник објашњава да је решење према коме ће социјално угрожени добијати новчану накнаду уместо оброка само привремена мера, до окончања поступка јавне набавке за припрему оброка, за који очекује да ће бити брзо завршен.

„Само смо нашли начин да решимо овај прелазни период док се јавна набавка не заврши. Радимо законито, поштујемо могућност да се понуђачи жале, да се те жалбе реше, али у међувремену не могу да зажмурим на чињеницу да ти људи треба нешто да једу. Ово је био једини начин”, истакао је Мали.

Мали напомиње да је градска власт реаговала одговорно и брзо како социјално угрожени грађани не би остали без оброка, а да су корисници задовољни тим потезом.

Најављује да ће се то примењивати до окончања поступка јавне набавке, после чега ће ићи континуирана испорука оброка за све кориснике.

Говорећи о новчаном износу који ће до окончања поступка јавне набавке примати корисници народних кухиња, градоначелник истиче да је то цена оброка годинама уназад, те да ће четворочлана породица на месечном нивоу примати 20.000 динара.

„Ми смо гледали јуче колико је интервентна помоћ Црвеног крста за четворочлану породицу, на 15 дана она износи 5.500 динара. То је негде 11.000 динара месечно, ово је 20.000 динара и то је цена која се на тендерима потврдила претходних година. За прошлу годину цена оброка је била 136 динара плус ПДВ и то је ствар јавне набавке”, објаснио је Мали.

Тим потезом, како истиче Мали, градска власт није желела за жмури на проблеме, како би људи имали шта да једу.

„Зато не прихватам обмањивање јавности на начин да су укинуте народне кухиње. Још једном апелујем на све да не користе обмањивање јавности и политикантство за неке ствари које су људима најважније”, рекао је Мали и додао да о свему другом може да прича и о „Београду на води”, али да не може да допусти да се оно што је важно за социјално угрожене категорије становништва користи у политичке сврхе.

Градоначелник напомиње и да то није једина помоћ коју корисници народних кухиња примају од града, подсећајући да они имају право и на социјалну помоћ, на субвенције за комуналне услуге, на бесплатне вртиће за децу.

То је, како каже, пример одговорне социјалне политке од које неће одустати.

„Такође, нећу да затварамо очи пред проблемима, имамо проблем, решавамо их, нећемо да будемо као претходни, нећемо да се бавимо злоупотребама у народним кухињама као пре. Конкретно и одговорно решавмо проблем, нема обустављања рада у народним кухињама и сви корисници народних кухиња ће добити или оброк, или новчану помоћ”, закључио је Мали. (Танјуг)

Link Izvora

1 Komentar

1 Komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh