Gradovi

Mančang: Najvažniji projekti – Železara i industrijski parkovi

BEOGRAD – Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang izjavio je danas da su odnosi Srbije i Kine sada najbolji otkako su dve zemlje uspostavile diplomatske odnose, da se se saradnja može unaprediti u raznim oblastima i da je trenutno najvažnije postizanje dogovora za privatizaciju Železare Smederevo i formiranje industrijskih parkova u Srbiji.

„Železara Smederevo (za koju je zainteresovana kineska HBIS grupa) je veliki projekat, još su u toku pregovori i vaša stručna ekipa je trenutno u našoj zemlji i obrnuto“, rekao je Mančang na biznis konferenciji „Srbija na novom putu svile, kako uspešno poslovati sa NR Kinom“, koju organizuju NIN Fokus i Privredna komora Srbije, a čiji je Tanjug medijski partner.

Mančang je podsetio da su premijeri Srbije i Kine krajem prošle godine potpisali mnoga zajednička dokumenta o saradnji i izdvojio memorandum po pitanju Železare Smederevo i memorandum o formiranju industrijskih parkova.

„Politički odnosi su dobri i stvoreni je ambijent da možemo da sarađujemo u svim oblastima“, rekao je ambasador navodeći da saradnja može da se proširi ne samo u oblasti infrastrukture i energetike, već i poljoprivrede, turizma, kulture i drugim.

Mančang je podsetio da je krajem prošle godine zvanično počela realizacija projekta gradnje brze pruge od Beograda ka Budimpešti, a da će se on lično u 2016. najviše baviti formiranju industrijskih parkova.

„Tu već vodimo razgovore sa nekoliko opština uključujući i Beograd, imao sam tri razgovora sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim i najverovatnije sutra će u Beograd doći stručna grupa koja treba da napravi studijski projekat za industirjski park“, naveo je Mančang.

On je kazao da srpsko tržište nije dovoljno i da bi Srbija i Kina mogle zajednički da nastupaju na treća tržišta, s obzirom da će Kina u te parkove doneti visoku tehnologiju.

Mančang je poručio da Srbija ima sve što treba za takvu saradnju, na primer dobar i stručan kadar, kao i da to može da bude primer saradnje za ceo svet.

On je dodao da je najveća prepreka jezik, jer nema dovoljno ljudi u Srbiji koji govore kineski niti dovoljno Kineza koji znaju srpski jezik.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh