• Novosti online

  Марић: Пред нама ноћ предаха

  Ситуација у Србији по питању поплава је тренутно стабилна, изјавио је начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић, наводећи да ће ово бити „ноћ предаха”, до почетка сутрашњих падавина.

  „Ту и тамо има умереног пораста водостаја, ништа што угрожава људе и објекте у овом моменту. Ово је ноћ предаха, до почетка сутрашњих падавина”, рекао је Марић Танјугу.

  Он је истакао да ће се додатно ангажовати још 1.000 људи на критичним тачкама.

  „Сутра поподне, предвече у и недељу и понедељак очекује се најјачи талас и због тога је на данашњој седници Републичког штаба одлучено да се 1.000 људи додатно упути на потенцијално угрожене тачке у источној Србији”, рекао је Марић.

  Саобраћај у Србији се за сада одвија без већих проблема, али су због повећаног водостаја река и падавина тренутно непроходна два државна пута: Чачак-Гуча-Граница и Кратовска стена-Лучани-Гуча.

  Сви остали правци, јужни и источни крак Коридора 10 су у потпуности проходни и саобраћај се одвија без проблема.

  ЕПС је предузео све мере за заштиту кључних енергетских објеката од поплава у координацији са Министарством рударства и енергетике Србије.

  Ситуација код Шапца је редовна и места за панику нема, а повремено се при високом водостају деси да насип негде попусти, што се врло брзо санира.

  Моравица, Западна Морава и Ђетиња полако расту и у Пријановићима код Пожеге се излила вода из корита, због чега су затворена два путна правца, али објекти нису угрожени.

  У општини Лучани и даље је алармантно стање јер је водостај Бјелице је у порасту, а око 1.200 домаћинстава без струје у три околна села. Сва домаћинства се, ипак, уредно снебдевају водом из водосистема Рзав.

  Западна Морава код Трстеника прети да угрози гасовод Крушевац-Чачак, до кога је од ивице обале реке остало свега двадесетак метара.

  У Ранилугу на истоку КиМ је проглашено ванредно стање због обилних киша и изливања реке Биначка Морава. У селима Горње и Доње Кормињане, Глоговац и Ранилуг је тешка ситуација јер се вода излила у дворишта и прети да уђе у куће.

  Ситуација је аларманта и у другим срединама у косовском Поморављу, а највећа опасност прети од изливања воде у корита у селима Доња Будрига, Горње Кушће, Горњи Ливоч и Шилово.

  Припадници Сектора за ванредне ситуације до сада су из поплавом угрожених подручја евакуисали 171 особу, а у пружању помоћи угроженом становништву ангажовни су 24 часа.

  Колубара код Обреновца у порасту, али нема опасности од изливања

  Ситуација у Обреновцу је под контролом, иако је ниво река Колубаре и Пештан у порасту, оне су и даље у кориту и нема опасности од њиховог изливања, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали приликом посете Обреновца и обиласка насипа Перило на Забрежју.

  (Фото Танјуг/Р.П.)

  „Управо овај насип било је урушен због поплава, са унутрашње стране, ми смо то обновили као и све насипе и бедеме на територији општине Обреновац, и сигурнији су и квалитетнији него што су некада били,” рекао је Мали истичући да је у претходних годину и по дана очишћено 55 километара канала и речних корита ради бољег протока.

  Мали каже да су припадници Војске Србије, полиције, градског и општинског штаба за кризне ситуације на терену и да ће реаговати по потреби и додаје да је превентивно припремљено 6.000 џакова.

  „Тренутно стање је повољно и нема опасности. Дневно пратимо развој ситуације и готови смо да са постојећим снагама и средствима пружимо помоћ народу у заштити од евентуалног угрожавања,„ изјавио је потпуковник Мирослав Стефановић, командант Команде за развој Београдске бригаде.

  Он каже да су сви кризни штабови на вези и да прате ситуацију у целој земљи и да су спремни да реагују у сваком тренутку у складу са развојем ситуације.

  На питање који је тренутно најугроженији крај у Србији, према подацима кризних штабова с којима је у контакту, Стефановић каже да то централна Србија.

  Затворена два путна правца код Пожеге

  ПОЖЕГА – Реке Моравица, Западна Морава и Ђетиња полако расту и у Пријановићима код Пожеге се излила вода из корита, због чега су затворена два путна правца, изјавио је данас начелник Штаба за ванредне ситуације општине Пожега Драган Бојић.

  Он је казао Танјугу да тренутно објекти нису угрожени, али да су путни правци Пожега-Пријановићи-Пилатовићи и Пожега-Горобиље-Прилипац затворени за саобраћај.

  „Пуне се џакови на местима где су грађани заинтресовани да заштите своје објекте”, казао је Бојић.

  Према његовим речима, на територији Пожеге су предузете активности за заштиту људских жвота и стамбених и пословних објеката.

  Западна Морава прети да угрози регионални гасовод

  ТРСТЕНИК – Западна Морава прети да угрози магистрални гасовод Крушевац – Чачак, до кога је у овом тренутку од ивице обале Западне Мораве остало свега двадесетак метара, речено је након састанка представника Штаба за ванредене ситуације општине Трстеник.

  Командант Штаба за ванредне ситуације општине Трстеник Мирослав Алексић рекао је да Западна Морава већ дуже време мења свој ток и прети да угрози три села -Почековину, Доњи Рибник и Стопању као и регионални гасовод.

  „Као локална самоуправа већ две године апаелујемо и на ‘Србијагас’ и ЈП ‘Србијаводе’ да предузму адекватне мере јер су Западна Морава и гасовод у њиховој надлежности и да заштите људе и имовину. Одговор до сада нисмо добијали, Западна Морава се са 74 приближила на 22 метра од гасовода, а Морава и даље мења свој ток ка селима”, рекао је Алексић.

  Након поплава у мају 2014. године дошло је до великог меандрирања Западне Мораве и одсецања обале, нарочито у селима Почековина, Стари Трстеник и Стопања.

  На тим локацијама, Западна Морава прети да направи потпуно нови ток и тиме угрози више од 500 хектара пољопривредног земљишта и више стотина домаћинстава.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com